Wykonanie
Taką robiła moja babcia, niestety przepis odszedł dawno temu wraz z Nią. Na szczęście bardzo podobny znalazłam u Ani, z czego się bardzo cieszę, bo to właśnie TEN smak... :). Dodatek
marchewki świetnie "wydelikaca" dość ostry smak sałatki, aromat
papryki i
cebulki idealnie uzupełnia. Jeśli macie dostęp do zielonych
pomidorów, gorąco polecam tą delicję. W zimie do obiadu będzie jak znalazł.
około 2 kg zielonych
pomidorów3 duże
marchewki2 duże
strąki papryki0,4 kg
cebuli2 łyżki
solido każdego słoiczka:szczypta ziaren
gorczycyliść laurowy8 ziarenek
pieprzuzalewa:4 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%1 szklanka
cukruPomidory myjemy dokładnie, kroimy na mniejsze cząstki (jeśli mamy
pomidorki niewielkich rozmiarów możemy pokroić je w całości na plastry, jednak zabiera to więcej czasu i jest dość niewygodne w układaniu ich w słoikach).
Cebule kroimy w piórka.
Paprykę w paseczki.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do miski z
pomidorami, zasypujemy
solą, mieszamy, odstawiamy na około 2 - 3 godziny, do puszczenia soku.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Myjemy je dokładnie wraz zakrętkami, wyparzamy.Do każdego z nich wsypujemy wyżej wymienioną ilość
gorczycy,
liść laurowy oraz ziarenka
pieprzu.
Składniki zalewy wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy całą
mieszankę warzywną, gotujemy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie przekładamy do słoików, lekko upychając do ponad 3/4 objętości słoika, do pełna uzupełniając zalewą. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiczki 0,5 litrowe i 3 "dżemówki".Pasteryzujemy w zależności od pojemności (
woda powinna sięgać minimum do 3/4 wysokości słoików):słoiczki 300 ml - 10 minutsłoiki 500 ml - około 14 minutNastępnie wyjmujemy z
wody na ściereczkę i w pozycji pionowej (nie odwracamy słoików) pozostawiamy do wystygnięcia.