ßßß
około 2 kg zielonych pomidorów3 duże marchewki2 duże strąki papryki0,4 kg cebuli2 łyżki solido każdego słoiczka:szczypta ziaren gorczycyliść laurowy8 ziarenek pieprzuzalewa:4 szklanki wody1 szklanka octu 10%1 szklanka cukruPomidory myjemy dokładnie, kroimy na mniejsze cząstki (jeśli mamy pomidorki niewielkich rozmiarów możemy pokroić je w całości na plastry, jednak zabiera to więcej czasu i jest dość niewygodne w układaniu ich w słoikach).Cebule kroimy w piórka. Paprykę w paseczki. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do miski z pomidorami, zasypujemy solą, mieszamy, odstawiamy na około 2 - 3 godziny, do puszczenia soku.
W tym czasie przygotowujemy słoiki. Myjemy je dokładnie wraz zakrętkami, wyparzamy.Do każdego z nich wsypujemy wyżej wymienioną ilość gorczycy, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu.
Składniki zalewy wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy całą mieszankę warzywną, gotujemy na małym ogniu przez dwie minuty. Następnie przekładamy do słoików, lekko upychając do ponad 3/4 objętości słoika, do pełna uzupełniając zalewą. Z podanej ilości wyszły mi 3 słoiczki 0,5 litrowe i 3 "dżemówki".Pasteryzujemy w zależności od pojemności ( woda powinna sięgać minimum do 3/4 wysokości słoików):słoiczki 300 ml - 10 minutsłoiki 500 ml - około 14 minutNastępnie wyjmujemy z wody na ściereczkę i w pozycji pionowej (nie odwracamy słoików) pozostawiamy do wystygnięcia.
