Wykonanie
Wstęp ma być zawsze ten sam …
Wody smakowe na start :)Chyba na dobre już wystartowały bo i upał zagościł już na dobre … o chłodzie możemy chyba już tylko pomarzyć albo jak ktoś ma czas to pomiędzy lodówkami w marketach się poprzechadzać … ale nie polecam bo się można przeziębić :)
Dla ochłody polecam
wodę smakową nr 4 – czyli przepysznie aromatyczną
wodę lekko gazowaną, dobrze schłodzoną z nektarynami, które właśnie pokazały się w sklepach,
rabarbarem, który niestety właśnie się kończy :( niewielką ilością jabłuszka,
pomarańczy,
cytryny i miłościwie nam panującej
truskawki. Rześkości nadaje
mięta, której oczywiście nie może w tym dzbanie obfitości i świeżości zabraknąć.
Chyba nie muszę dodawać, że po wypiciu dzbana
wody, możemy raz jeszcze dolać
wody i schłodzić ponownie dzban w lodówce, a po wypiciu całej
wody możecie, a nawet powinniście
owoce schrupać :)Jak przygotować dzban
wody smakowej?2 nektaryny1
rabarbar¼
jabłka3 plastry
pomarańczy½
cytrynymiętakilka
truskawekNektaryny,
jabłka myjemy i kroimy na cienkie cząstki. Umyty
rabarbar kroimy na paski o długości 3-4 cm, plastry
pomarańczy i
cytryny (wcześniej umytych i sparzonych) kroimy na pół,
truskawki możemy zostawić w całości lecz aby
woda uzyskała aromat lepiej przekroić
truskawki na połówki. Wszystkie
owoce wkładamy do dzbanka, zalewamy dobrej jakości chłodzoną
wodą (dziś proponuję lekko gazowaną). Na ok. 1 godzinę wstawiamy
wodę do lodówki w celu jej schłodzenia i tzw. „przegryzienia się”.
Na upały taka
woda jest rewelacyjna.
Przepis bierze udział w letniej akcji: