Wykonanie
Kupuję więc dobrą
wodę,
owoce i rozsmakowuję się w wodzie i jej smaku. Dziś
woda rabarbarowo-
imbirowo-
jabłkowo-
pomarańczowo-cytrynowa :) I tylko gapa ze mnie bo zapomniałam kupić
ziół na targu, a moje jeszcze nie urosły :(Jeśli macie
miętę to dodajcie
mięty - będzie super.
Do przygotowania
wody rabarbarowo-
imbirowo-
jabłkowo-
pomarańczowo-cytrynowej potrzebne będzie:1,5 – 2 l
wody niegazowanej1duża laska
rabarbaru1 cm
imbiru¼
jabłka (ja dałam soczysty jonagold)2 plastry
pomarańczy2 plastry
cytryny2 plastry
limonkiWodę wkładamy do lodówki i schładzamy przez dobre kilka godzin.Wszystkie
owoce myjemy, najlepiej parzymy i nie obieramy ze skórek poza
imbirem.
Rabarbar kroimy w słupki,
pomarańczę,
cytrynę i
limonkę w plastry,
jabłka w łódeczki, a
imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki lub słupki (jeśli nie przepadacie za
imbirem można dodać go mniej lub nie dodawać wcale).Wszystkie
owoce wkładamy do dzbana, zalewamy zimną
wodą, dodajemy
miętę (której dzisiaj niestety zabrakło) i
woda gotowa. Wspaniale schładza i orzeźwia, a
imbir działa pobudzająco.
Woda bierze udział w sympatycznej akcji: