Wykonanie
Znudziły mi się już słoikowe dodatki do drugich dań, do
mięska w szczególności w postaci
ogórków,
papryki,
buraczków, dyni czy
cukinii. No ile można? Zresztą, prawda jest taka, że półeczki w piwnicy opustoszały i to bardzo … Wiosna za pasem to i zapasy marniutkie w „niedźwiadkowej” spiżarni. Po długiej zimie – jaka by nie była – spragnieni jesteśmy świeżych jarzyn,
owoców, kolorowych surówek na
stole, które nie tylko pobudzą nasz apetyt ale rozbudzą nasze zmysły i wpłyną na nasz dobry nastrój, a nawet samopoczucie.Wyruszam więc na poszukiwania do sklepów ze zdrową żywnością, marketów, na jarmarki, targi, do zaprzyjaźnionych gospodarstw na „wielkie” zakupy … po bogactwo smaku, koloru i aromatu.Potrzebne będą:1
cukinia2-3
marchewki1-2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliszczypta
cukruulubione
przyprawy: w moim przypadku /
kurkuma, cubryca zielona,
pieprz czerwony,
rozmaryn (dobrze
mieć świeży)½
soku z cytrynyJak wykonać:Warzywa myjemy.
Marchew (ponieważ użyłam zdecydowanie starej, a nie nowalijek) obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości plasterki.
Cukinię kroimy na cząstki (np. grubszy plaster na 4 części).Wkładamy warzywa na rozgrzaną patelnię polaną
oliwą. Warzywa nie mają się smażyć tylko leciutko puścić swój sok. Dodajemy wtedy swoje ulubione
przyprawy sól oraz
cukier. Jeżeli dodajecie naturalny, a nie suszony
rozmaryn – wystarczy kilka igieł dobrze posiekanych wrzucić do potrawy. Gdyby warzywa się zaczęły smażyć można dodać minimalną ilość
wody.Warzywa podduszamy (bez przykrycia) na patelni aż lekko zmiękną, ale w ostateczności mają pozostać lekko chrupiące.
Na koniec, gdy warzywa są już w ozdobnej misie, skrapiamy delikatnie
sokiem z cytryny i mieszamy delikatnie.Takie warzywa podaję do
kurczaka z rusztu,
wołowiny lub innych
mięs. Chętnie też pałaszuję jako danie samoistne.To zależy kto co lubi :-)