ßßß Cookit - przepis na NALEWKA Z OWOCÓW BZU CZARNEGO

NALEWKA Z OWOCÓW BZU CZARNEGO

nazwa

Wykonanie

Drzewa przypominają mi o tym, jak szybko mija czas. Cudownie pachnące kwiaty bzu czarnego ustąpiły miejsca fioletowo-czarnym, mięsistym i lśniącym pestkowcom.
Owoce bzu czarnego działają przeczyszczająco, moczopędnie, przeciwbólowo, napotnie. Należą do środków czyszczących krew (usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii).
Przetwory z owoców stosuje się wspomagająco jako środek przeciwbólowy w rwie kulszowej, nerwobólach i bólach migrenowych. Niedawno odkryto również, iż działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo.
Należy pamiętać, że wszystkie części rośliny zawierają toksyczny związek sambunigrynę, a w niedojrzałych owocach występują też inne toksyczne glikozydy cyjanogenne, np. prunazyna. Zatrucie może nastąpić po zjedzeniu zielonych owoców. Podczas przetwarzania jednak (suszenie, gotowanie) związki te ulegają rozkładowi, co umożliwia bezpieczne stosowanie surowca.
Ja przygotowałam z nich nalewkę. Sam sok z owoców jest dość kwaśny i (według mnie) troszkę zbyt mało charakterny, dlatego do nalewki dodałam laskę wanilii, która podkręciła nieco smak trunku.
Składniki (1 litr nalewki):
1 i 1/2 kg dojrzałych owoców bzu czarnego
2 szklanki wody
1 cytryna
1 laska wanilii
1/2 kg cukru
1/2 litra spirytusu
Grona bzu czarnego myjemy dokładnie. Owoce oddzielamy od gałązek (odrzucamy wszystkie zielone i jasnoczerwone). Dojrzałe jagody zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cytrynę i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Całość gotujemy na wolnym ogniu 30 minut bez przykrycia. Gdy bez puści sok zdejmujemy naczynie z ognia i lekko studzimy. Wyławiamy owoce (wyrzucamy je), a sok przecedzamy przez sito o drobnych oczkach do dużego garnka. Dodajemy do niego cukier i ponownie podgrzewamy 10-15 minut. Mieszamy (cukier musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy nalew w chłodne miejsce do wystudzenia. Do zimnego soku wlewamy spirytus. Nalewkę rozlewamy do butelek. Butelki ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 miesiące.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/nalewka-z-owocow-bzu-czarnego.html