Wykonanie
Przepis tylko dla osób pełnoletnich.Klasyka gatunku. Koktajl pochodzenia kubańskiego o orzeźwiającym słodko-kwaśno-
miętowym smaku. Za pierwowzór mojito uważa się
napój pity przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza - kapitana Drake'a (
alkohol uzyskiwany z trzciny cukrowej z dodatkiem
soku z cytryny i
mięty). A dziś ten
drink rządził u mnie w domu.Składniki (1
drink):1
limonka2 płaskie łyżeczki
cukru trzcinowegolistki
mięty (z 10-15 sztuk)50 ml białego
rumu5 kostek
loduwoda mineralna gazowana
Limonkę myjemy dokładnie. Kroimy ją wzdłuż na połówki. Wycinamy biały środek, który może być gorzki, a następnie każdą połówkę dzielimy jeszcze na 4 części. Umieszczamy kawałki
owocu w wysokiej szklance, dosypujemy
cukier i za pomocą muddlera (trzonka noża) ucieramy całość, by
limonka puściła sok. Dokładamy listki
mięty i ponownie chwilkę rozgniatamy. Wlewamy
rum, wrzucamy
lód (ja dodaję w kostkach, bo taki wolniej się rozpuszcza, ale można również wsypać
lód pokruszony) i dopełniamy
drinka wodą gazowaną do pełna. Podajemy go ze słomkami.