Wykonanie
garść listków świeżej
mięty,pół soczystej
limonki,łyżka
cukru trzcinowego,40 ml
rumu Bacardi,gazowana
woda mineralna (pół szklanki),kruszony
lód (dużo).Przydatne gadżety:muddlerek do ugniatania
limonki i
mięty,blender do kruszenia
lodu,długa łyżka,szklanka typu long
drink,rurki do picia.
Przygotowanie:Umytą
limonkę ogrzewamy w dłoniach przez mocne pocieranie, by uwolniła pełnię swego aromatu.
Ostrym nożem odcinamy jej końcówki, a następnie przecinamy ją na pół. Z jednej z połówek wykrawamy jasny, cierpki trzonek i przekrawamy ją na cztery drobniejsze cząstki.Wrzucamy je do szklanki typu long
drink, wsypujemy do niej łyżkę
brązowego cukru i dokładnie ugniatamy muddlerem, aż
limonki wypuszczą sok, który zmiesza się z
cukrem.Opłukane listki
mięty rwiemy palcami drobno, a następnie dodajemy je do szklanki. Lekko ugniatamy całość muddlerem.Połowę szklanki wypełniamy kruszonym
lodem.Dolewamy 40 ml
rumu Bacardi i mieszamy wszystko długą łyżką.Dopełniamy szklankę kruszonym
lodem, a następnie gazowaną
wodą mineralną.Do szklanki wkładamy dwie rurki. Szklankę możemy przyozdobić plasterkiem
limonki lub gałązką
mięty.
A na koniec trochę orzeźwiających rytmów: