Wykonanie
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_09_slash_rozczyn-drozdzowy/l/1180487541.JPG)
Składniki *:25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/4 szklanki letniego
mleka (ok. 40*C)2-3 łyżki
mąki pszennejW garnuszku podgrzewamy
mleko. Ściągamy garnuszek z ognia. Dodajemy do niego
cukier i rozkruszone
drożdże. Mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży. Dodajemy
mąkę i ponownie wszystko łączymy. Rozczyn musi być gładki i jednolity, a konsystencją powinien przypominać gęstą
śmietanę. Przykrywamy go suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Na moim blogu rozczyn traktowany jest jako oddzielny przepis. Składników na rozczyn nie uwzględniam, gdy podaję przepis z jego wykorzystaniem (automatycznie sami musicie dodać o tyle więcej
mleka,
cukru,
mąki pszennej i
drożdży, ile potrzeba na rozczyn).
Mleko można zastąpić
wodą, a
mąkę pszenną innym rodzajem
mąki.
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_09_slash_rozczyn-drozdzowy/l/525628401.JPG)
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_09_slash_rozczyn-drozdzowy/l/-413441489.JPG)
![](/Data/Images/www.limonkowy.com\2013_slash_09_slash_rozczyn-drozdzowy/l/1220229532.JPG)
* Podane ilości są przykładowe. Możemy je modyfikować w zależności od przepisu.Jeżeli w danym przepisie nie zaznaczam, żeby zmniejszyć/zwiększyć ilość
drożdży, to wykorzystuję dokładnie taką samą ilość wszystkich składników jak w tym przepisie.