Wykonanie
Na weekend zapraszam Was na pyszne jesienne ciasto herbaciane ze
śliwkami pod
bezową pierzynką. Idealne do popołudniowej
herbaty czy
kawy. Najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie. ;)Składniki:· 4
jajka· 1 i 1/4 szklanki
cukru lub w zdrowszej wersji
ksylitolu· łyżka ekstraktu
waniliowego· 1 szklanka
herbaty cytrynowej- przygotowana z 2 saszetek
herbaty zalanych wrzątkiem, napar do ciasta dodajemy lekko ciepły (jeśli lubicie możecie napar przygotować z nawet 4 saszetek)· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 2 szklanki
mąki pszennej· 1/2 szklanka
mąki ryżowej· 3 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1 łyżka
cappuccino waniliowego· garść
cukru brązowego·
śliwki2
jajka i 2
żółtka ucieramy ze szklaną cukru/ksylitolu. Dodajemy naprzemiennie składniki suche (wymieszane
mąki,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli), napar z
herbaty i
olej. Perfumujemy ekstraktem
waniliowym.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy
brązowym cukrem. Układamy połówki
śliwek skórką do dołu.
Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.2
białka ubijamy z 1/4 szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy
cappuccino- masa nie musi być ubita na sztywno, tak jak na
bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na
śliwki. Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!