ßßß Cookit - przepis na Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

Herbaciane ciasto ze śliwkami i bezą cappuccino

nazwa

Wykonanie

Na weekend zapraszam Was na pyszne jesienne ciasto herbaciane ze śliwkami pod bezową pierzynką. Idealne do popołudniowej herbaty czy kawy. Najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie. ;)
Składniki:
· 4 jajka
· 1 i 1/4 szklanki cukru lub w zdrowszej wersji ksylitolu
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 1 szklanka herbaty cytrynowej- przygotowana z 2 saszetek herbaty zalanych wrzątkiem, napar do ciasta dodajemy lekko ciepły (jeśli lubicie możecie napar przygotować z nawet 4 saszetek)
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1/2 szklanka mąki ryżowej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 łyżka cappuccino waniliowego
· garść cukru brązowego
· śliwki
2 jajka i 2 żółtka ucieramy ze szklaną cukru/ksylitolu. Dodajemy naprzemiennie składniki suche (wymieszane mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli), napar z herbaty i olej. Perfumujemy ekstraktem waniliowym.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto posypujemy brązowym cukrem. Układamy połówki śliwek skórką do dołu. Owoce w trakcie pieczenia zapadną się na spód ciasta.
2 białka ubijamy z 1/4 szklanki cukru/ksylitolu . Pod koniec dodajemy cappuccino- masa nie musi być ubita na sztywno, tak jak na bezę, wręcz przeciwnie powinna być lekko płynna. Masę wylewamy na śliwki. Ciasto pieczemy ok. 90 minut (do tzw. suchego patyczka, każdy piekarnik inaczej piecze), temp. 180-190 stopni, termoobieg.- po ok. 50 minutach przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, żeby ciasto się nie przypaliło. Ciasto możemy podawać nawet lekko ciepłe. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/herbaciane-ciasto-ze-sliwkami-i-beza.html