Wykonanie
Dzisiejsza wizyta u fryzjera była mi zdecydowanie potrzebna i zdecydowanie wyszła mi na dobre. Nie ma to jak właściwie dobrana fryzura :-) Tylko moje dziecko, towarzyszące mi, złapało strasznego doła :-(
potem powiedziała mi, że bała się, że zostanę łysa... no cóż, wyobraźnia małego człowieka może zdecydowanie płatać
figle ;-) Za to teraz
siedzi i pałaszuje kolejny kawałek babki :-) Babka jak babka - zrobiona trochę na wzór muffinek, tzn, bez miksera i dosłownie w kilka minut :-) I oczywiście robiona na zasadzie "co mam to dam" ;-) i wyszła idealna...SKŁADNIKI3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe bez
cukru1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyża
cukru z
wanilią4
jajka1 szklanka
mleka3/4 szklanki
olejudodatkowo: ok. 1/2 kg
śliwekSuche składniki (
mąka,
cukry,
budyń i proszek) mieszamy razem w jednej misce, a drugiej składniki mokre (
jajka,
mleko,
olej). Mieszajcie łyżką, nie mikserem. Następnie mokre przelewamy do suchych i mieszamy (też łyżką).
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i jeśli są duże to kroimy na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, a na wierzchu układamy
owoce (skórkami do dołu). Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Koniecznie sprawdźcie patyczkiem czy ciasto się upiekło. Wyjmujemy z blaszki i studzimy.Gotową babkę możecie dodatkowo posypać
cukrem pudrem.