Wykonanie
Dziś coś dla miłośników
ciasta drożdżowego- puszyste delikatne bułeczki pieczone nie w piekarniku a na patelni.
Banalne w przygotowaniu, niezwykle apetyczne, idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy na podwieczorek. Tym razem w wersji na słodko, ale ciasto doskonale sprawdza się również w wersji wytrawnej, jedynie posolone. Wówczas bułeczki mogą stanowić bazę pysznej kanapki. To taka moja wersja angielski crumpets.· 2,5 szklanki
mąki pszennej· 2 i 1/4 szklanki
mleka ryżowego/ lub jeśli nie macie zwykłego
mleka· 14 g suchych
drożdży· 1/3 łyżeczki
soli· płaska łyżeczka
proszku do pieczenia + ok. 2 łyżek
wody· 3/4 szklanki
cukru· opcjonalnie -
maliny lub inne ulubione
owoce· odrobina
masła klarowanego do smażenia- ok. 2 łyżek
Miodowe masełko:· 100 g miękkiego
masła· 1,5 łyżki
mioduW oddzielnej misce łączymy składniki suche (oprócz
proszku do pieczenia).
Mleko lekko podgrzewamy- musi być ciepłe, ale nie za gorące. Następnie stopniowo przelewamy je do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż powstanie nam gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 2 łyżkach
wody proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.Na patelni z odrobiną rozgrzanego
masła układamy
ringi, w które wykładamy porcje ciasta- mniej więcej do połowy ringu. Bułeczki smażymy z obu stron na rumiano- ok. 5 minut z każdej strony.Po tym czasie wyciągamy bułeczki z ringów i smażymy kolejne.Do ciasta możemy również dodać
maliny i usmażyć bułeczki
malinowe.Podajemy z
masełkiem miodowym lub innymi ulubionymi dodatkami.Masełko-
masło ucieramy z
miodem i rozpuszczamy nas gorącą kąpielą
wodną aż do uzyskania płynnej konsystencji.Smacznego!