ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z patelni

Drożdżowe bułeczki z patelni

nazwa

Wykonanie

Dziś coś dla miłośników ciasta drożdżowego- puszyste delikatne bułeczki pieczone nie w piekarniku a na patelni. Banalne w przygotowaniu, niezwykle apetyczne, idealne na leniwe weekendowe śniadanie czy na podwieczorek. Tym razem w wersji na słodko, ale ciasto doskonale sprawdza się również w wersji wytrawnej, jedynie posolone. Wówczas bułeczki mogą stanowić bazę pysznej kanapki. To taka moja wersja angielski crumpets.
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego/ lub jeśli nie macie zwykłego mleka
· 14 g suchych drożdży
· 1/3 łyżeczki soli
· płaska łyżeczka proszku do pieczenia + ok. 2 łyżek wody
· 3/4 szklanki cukru
· opcjonalnie - maliny lub inne ulubione owoce
· odrobina masła klarowanego do smażenia- ok. 2 łyżek
Miodowe masełko:
· 100 g miękkiego masła
· 1,5 łyżki miodu
W oddzielnej misce łączymy składniki suche (oprócz proszku do pieczenia). Mleko lekko podgrzewamy- musi być ciepłe, ale nie za gorące. Następnie stopniowo przelewamy je do składników suchych i mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż powstanie nam gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczony w 2 łyżkach wody proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni z odrobiną rozgrzanego masła układamy ringi, w które wykładamy porcje ciasta- mniej więcej do połowy ringu. Bułeczki smażymy z obu stron na rumiano- ok. 5 minut z każdej strony.Po tym czasie wyciągamy bułeczki z ringów i smażymy kolejne.
Do ciasta możemy również dodać maliny i usmażyć bułeczki malinowe.
Podajemy z masełkiem miodowym lub innymi ulubionymi dodatkami.
Masełko- masło ucieramy z miodem i rozpuszczamy nas gorącą kąpielą wodną aż do uzyskania płynnej konsystencji.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/drozdzowe-bueczki-z-patelni.html