Wykonanie
Mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego, w
trosce o swoje zdrowie, jem je codziennie i często staram się je wkomponować w domowe, i nieco zdrowsze od tych kupnych, desery, za którymi przepadają moi bliscy. Dziś coś specjalnego- idealna mała słodkość na upalne dni dla prawdziwych łasuchów.
Lody orzechowe ale w nieco zdrowszej formie- na domowym
maśle orzechowym przygotowanym z niesolonych, naturalnych
orzeszków ziemnych. Drugim ważnym składnikiem
lodów jest
nabiał- ale nie będzie to, tak jak w klasycznych lodach,
mleko i wysokoprocentowa
śmietanka, a lżejsza
śmietana 18% i
maślanka. Ich lekko kwaśny smak idealnie przełamuje naturalna
słodycz miodu. Jeśli Wy i wasi domownicy również nie wyobrażacie sobie lata bez
lodów, uwielbiacie
orzechy i
masło orzechowe to ten przepis jest dla Was. Nie spędzicie w kuchni dużo czasu, a efekt będzie zachwycający. Polecam!Składniki:400 g
orzeszków ziemnych - niesolonychłyżka domowego
cukru waniliowegopół łyżeczki
soli100 g kwaśnej gęstej
śmietany 18%szklanka
maślanki1-2 łyżki
mleka w proszkuok.4-5 łyżek ulubionego
miodu (
miód dajemy do smaku- w zależności jak słodkie lubimy
lody i jakiego
miodu użyjemy)
Orzeszki ziemne blendujemy z
solą i
cukrem waniliowym na gładkie
masło orzechowe. Do
masła orzechowego dodajemy kwaśną
śmietanę,
maślankę,
mleko w proszku i
miód- całość ucieramy na gładka masę. Przekładamy w pojemniku do zamrażalki aż ładnie się zamrożą (czas uzależniony jest od tego jak mrozi nasz zamrażalnik). Wspaniale smakują ze świeżymi
truskawkami. Smacznego!

strona konkursowa