ßßß Cookit - przepis na Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem

Gofry ryżowo-cieciorkowe z bananowym musem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne i zdrowe gofry na bazie mąki z ciecierzycy i mąki ryżowej. Całość posłodziłam cukrem brzozowym i zaserwowałam z pysznym naturalnie słodkim musem bananowym. Zdrowe małe co nieco- idealne na śniadanie, podwieczorek czy deser.
Składniki:
· 4 żółtka
· 1 szklanka mąki z ciecierzycy BIO
· 1 szklanka mąki ryżowej BIO
· szczypta soli
· 1/2 szklanki ksylitolu
· łyżka ekstraktu z wanilii
· 1/4 szklanki oleju rzepakowego
· 1szklanka mleka ryżowego z migdałami BIO
· 1 łyżeczka sody
MUS BANANNOWY :
2 dojrzałe banany
łyżeczka dobrego kakao
Łączymy suche składniki- mąki, sól, sodę i ksylitol. W oddzielnej misce łączymy żółtka, mleko, olej i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry. Podajemy z musem bananowym - banany rozdrabniamy widelcem na pastę, pod koniec dodając łyżeczkę kakao. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/01/gofry-ryzowo-cieciorkowe-z-bananowym.html