Wykonanie
Zapraszam na pyszne kruche ciasto z marcepanem i delikatnym
waniliowym kremem. Idealnie sprawdzi się na świątecznym
stole.Składniki na ciasto :· 2 szklanki
mąki pszennej· 200 g zimnego
masła· pół szklanki
cukru pudru· 2
żółtka· 4 łyżki zimnej
wodyKrem:· 2 szklanki
mleka· 2
żółtka· 4 łyżki
cukru· 1 łyżka
masła· 1 łyżka
mąki ziemniaczanej·
skórka z cytryny·
laska waniliidodatkowo -· marcepan w
czekoladzie ok. 170 gCiasto - łączymy
mąkę z
cukrem pudrem. Dodajemy zimne
masło, siekamy. Dodajemy
żółtka i
wodę. Szybko zarabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godzinę.Po tym czasie
ciastem wylepiamy formę (wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąką) do tart lub tak jak u mnie kwadratową formę z odpinanym rantem o wymiarach 24 cm x 24 cm i podpiekamy ok. 15 minut (temp. 180 stopni).Możemy z części ciasta przygotować kruche
ciasteczka, którymi później udekorujemy gotowe ciasto- u mnie są to tym razem motyle. Cienkie
ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 12-15 minut na złoty kolor.Na upieczony spód ciasta układamy pokrojony w cienkie plasterki marcepan w
czekoladzie.Krem -
żółtka ucieramy z
cukrem. Dodajemy
mąkę, mieszamy.
Mleko zagotowujemy z ziarenkami wyskrobanymi z całej
laski wanilii. Gorącym
waniliowym mlekiem zalewamy masę
żółtkową. Masę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Ważne żeby krem się nie zagotował. Na koniec dodajemy łyżkę
masła i
skórkę z cytryny. Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy jeszcze ok. 20 minut, temp. 200 stopni.