ßßß
Drożdżowe muffiny waniliowe z jabłkami i czekoladowymi kropelkami podane z truskawkami i kokosowym serkiem

/przepis autorski/60 g mąki pszennej tortowej15 g mąki kukurydzianejok. 5 g świeżych drożdżyłyżeczka cukru pudru trzcinowego70 g rzadkiego jogurtu waniliowegomleko do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowejczekoladowe kropelkikilka kostek jabłkaduża łyżka syropu klonowegorozpuszczone masło do posmarowania muffinekRobimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 14 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek, dekorujemy czekoladowymi kopelkami i kawałkami jabłka. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).Smacznego!