ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM

DROŻDŻOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ I JABŁKIEM

nazwa

Wykonanie

Piękna pogoda... mamy już 23 marca, a to oznacza... że za niecały miesiąc będzie Wielkanoc :) Nie mogę się już doczekać, bo od Wielkanocy już znacznie bliżej do wakacji! A tegoroczne wakacje zapowiadają się wyjątkowo ciekawie :)
Dzisiejsze muffiny to efekt wczorajszego pieczenia ciasta z czekoladą i jabłkami. Trochę ciasta włożyłam do foremek i... oto są ;) Niby takie muffinki smakują identycznie jak ciacho z dużej blachy, ale jakoś... przyjemniej się je w takiej formie :)
Drożdżowe muffiny waniliowe z jabłkami i czekoladowymi kropelkami podane z truskawkami i kokosowym serkiem
/przepis autorski/
60 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki kukurydzianej
ok. 5 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru pudru trzcinowego
70 g rzadkiego jogurtu waniliowego
mleko do rozrobienia zaczynu
łyżeczka pasty waniliowej
czekoladowe kropelki
kilka kostek jabłka
duża łyżka syropu klonowego
rozpuszczone masło do posmarowania muffinek
Robimy zaczyn - drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy mleko i cukier puder. Odstawiamy na 14 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremek, dekorujemy czekoladowymi kopelkami i kawałkami jabłka. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator).
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/504-drozdzowe-muffiny-z-truskawkami.html