ßßß Cookit - przepis na Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny

Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny

nazwa

Wykonanie

W tym roku nie będę robiła dużo przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu będę przerabiać mniejsze ilości owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków.
Na pewno już za chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki, która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania.
Dżem ananasowy z kiwi i limonką
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 5 małych słoiczków:
500 g obranego ananasa
500 g obranego kiwi
350 g cukru żelującego 3:1
1 limonka
Jak zrobić dżem z owoców egzotycznych?
Ananasa i kiwi umyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam oddzielnie, w kostkę. Ze sparzonej limonki otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
Ananasa przełożyłam do garnka. Wlałam sok z limonki i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. W razie potrzeby można wlać 2-3 łyżki wody żeby ananas się nie przypalił, ale powinien wystarczyć jego własny sok. Pokrojone kiwi wymieszałam ze skórką otartą z limonki i cukrem żelującym. Do podduszonego ananasa dodałam kiwi z cukrem i mieszając doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam 3-4 minuty.
Gorący dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.
Z tej ilości składników wyszło mi 5 niedużych słoiczków dżemu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/domowe-przetwory-ananas-i-kiwi-dzem.html