Wykonanie
W tym roku nie
będę robiła dużo
przetworów bo zostało nam sporo słoiczków z ubiegłorocznych szaleństw. Ale to nie znaczy, że nie zrobię nic! Po prostu
będę przerabiać mniejsze ilości
owoców i warzyw czyli zrobię np. tylko po 5 słoiczków jednego rodzaju
dżemu . Ja wiem, że dla wielu osób to może się wydać śmieszne, ale wolę
mieć większy wybór, po kilka sztuk różnych smaków.Na pewno już za chwilę zrobię
ogórki na zimę - moje ulubione
ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki, która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania.
Dżem ananasowy z
kiwi i
limonkączas przygotowania: ok. 30 minutskładniki na 5 małych słoiczków:500 g obranego
ananasa500 g obranego
kiwi350 g
cukru żelującego 3:11
limonkaJak zrobić
dżem z
owoców egzotycznych?
Ananasa i
kiwi umyłam, obrałam ze skórki. Miąższ pokroiłam oddzielnie, w kostkę. Ze sparzonej
limonki otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
Ananasa przełożyłam do garnka. Wlałam
sok z limonki i dusiłam na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut aż kawałki zrobiły się szkliste. W razie potrzeby można wlać 2-3 łyżki
wody żeby
ananas się nie przypalił, ale powinien wystarczyć jego własny sok. Pokrojone
kiwi wymieszałam ze skórką otartą z
limonki i
cukrem żelującym. Do podduszonego
ananasa dodałam
kiwi z
cukrem i mieszając doprowadziłam całość do wrzenia. Gotowałam 3-4 minuty.Gorący
dżem nałożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam do ostudzenia stawiając do góry dnem.Z tej ilości składników wyszło mi 5 niedużych słoiczków
dżemu.