Wykonanie
Aronia zawiera antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, chroni organizm przed nowotworami. Ma też w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny.Zawarte w tych owocach bioflawonoidy i rutyna, zapewniają one całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Dlatego powinny je spożywać zwłaszcza osoby ze skłonnością do żylaków, miażdżycy.Ponieważ aronia jest taka zdrowa, ale niestety dość cierpka w smaku i trudno ją jeść samą, proponuję przerobić ją na
dżem.1kg umytych i obranych z szypułek
owoców aronii0,5 kg
cukru1 żelfix 2:1
Owoce z
cukrem gotować przez 10 min. Podczas gotowania cały czas miksować (mikser z nożami / blender / thermomix). Pod koniec gotowania dodać żelfix. Przelać do wyparzonych słoiczków i gotowe.
Zapraszam też na pyszny
dżem z mirabelek .