ßßß Cookit - przepis na Chleb graham z siemieniem, na zakwasie

Chleb graham z siemieniem, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Chleb z mąką graham, lekko słodkawy w smaku, puszysty, ze chrupiącą skórką. Nie trzeba do niego nic poza świeżym masłem chociaż z każdym dodatkiem będzie dobrze smakował. Najciężej czeka się aż wystygnie bo rozum podpowiada, że ciepły nie będzie dobry na żołądek . . .
czas przygotowania : 5 minut mieszania + 12 godzin wyrastania + 1 godzina pieczenia
składniki :
170 g zakwasu żytniego
450 g mąki pszennej typ 650
250 g mąki pszennej graham typ 1850
20 g soli
40 g miodu wielokwiatowego
20 g oleju rzepakowego
50 g siemienia lnianego
550 g letniej wody
do blaszek - 1 łyżka oleju
2-3 łyżki mąki graham
sposób przygotowania : wszystkie składniki kolejno umieszczałam w dużej misce. Gdy włożyłam już wszystko przy pomocy łyżki wymieszałam tylko tyle żeby się połączyło. Miskę przykryłam pokrywką o zostawiłam na noc, na ok. 10 godzin, w temp. pokojowej.
Rano ciasto zamieszałam żeby je odgazować. Dwie podłużne blaszki, jedna 31x12 cm a druga nieco mniejsza, posmarowałam wewnątrz olejem i wysypałam mąką. Nałożyłam porcje ciasta, mniej więcej do połowy wysokości blaszek. Przykryte ściereczką odstawiłam na godzinę żeby chleb ponownie wyrósł.
Nagrzałam piekarnik ustawiając temperaturę na 230 st. C i wstawiając na dno naczynie z wodą. Chleb piekłam ok. 60 minut - mniej więcej w połowie pieczenia spryskałam wierzch zimną wodą.
Po upieczeniu odstawiłam chleb na kilka minut i dopiero wyjęłam na kratkę żeby zupełnie wystygł. Gdyby chleb nie chciał odejść od dna trzeba odstawić foremkę do góry dnem i na to dno położyć mokrą ściereczkę - po chwili bochenek powinien sam odejść.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/chleb-graham-z-siemieniem-na-zakwasie.html