ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka maślano-cytrynowe

Ciasteczka maślano-cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują.
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas chłodzenia ciasta
składniki :
370 g mąki pszennej luksusowej
120 g masła
80 g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 nieduże jajko
lukier - 1 czubata szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny
ew. 1-2 łyżeczki gorącej wody
kolorowa posypka cukrowa
sposób przygotowania : mąkę przesiałam do miski razem z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż powstał taki mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajko, dodałam sok i skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej cytryny, zagniotłam ciasto. Gdyby nie chciało się dobrze zlepić można dodać trochę więcej soku z cytryny albo zimnej wody - gdyby było zbyt luźne dosypać więcej mąki.
Zagniecione ciasto uformowałam w dysk, zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na pół godziny, ale może poleżeć dłużej. Po tym czasie podzieliłam na 4 części i podsypując odrobiną mąki rozwałkowałam każdą na placek grubości ok. 2-3 mm. Foremkami wycinałam ciasteczka i układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. z włączonym termoobiegiem bo piekłam 3 blachy jednocześnie. Jeśli nie macie termoobiegu wstawiajcie je pojedynczo a temperaturę zwiększcie do 180 st. - czas powinien być bez zmian. Ciasteczka powinny być lekko zrumienione.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka polukrowałam. Lukier utarłam z cukru pudru i soku z dużej cytryny - gdyby był zbyt gęsty można go rozrzedzić 1-2 łyżeczkami gorącej wody. Ciastka smarowałam lukrem przy pomocy pędzelka i posypywałam cukrowymi, malutkimi groszkami. Odkładałam na kratkę żeby wyschły.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/ciasteczka-maslano-cytrynowe.html