Wykonanie
Placuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją.Takie placki to dobry pomysł na weekendowe śniadanie albo podwieczorek.

czas przygotowania : ok. 20-30 minutskładniki na 4 porcje :2
jajka250 ml
maślanki mrągowskiej65 g
mąki pszennej luksusowejok. 100 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny5 g
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego350 g
owoców - głównie
śliwek węgierek, ale też jedno nieduże
jabłko antonówkaszczypta
solido smażenia -
olej rzepakowydo posypania -
cukier pudersposób przygotowania :
śliwki umyłam i osączyłam. Pokroiłam je na ćwiartki usuwając pestki.
Jabłka obrałam i pokroiłam z kosteczkę.
Jajka wybiłam do dwóch misek oddzielając
żółtka od
białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę dodając
sól i
cukier waniliowy.Do
żółtek dodałam
maślankę, roztrzepałam i mieszając dosypałam obie
mąki a na koniec
proszek do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Dołożyłam ok. 1/3 piany z
białek, delikatnie ją wmieszałam a następnie dodałam resztę i połączyłam wszystko. Dosypałam
owoce, zamieszałam.Placki smażyłam na rozgrzanej patelni z
olejem nakładając porcje łyżką. Smażyłam aż jedna strona dobrze się zrumieniła i delikatnie przewracałam
łopatką na drugą. Usmażone przekładałam na chwilę na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypałam
cukrem pudrem. Podałam na gorąco.