ßßß
3 szklanki mąki pszennej200 g masła2 jajka3 łyżki cukru1 kg jabłek papierówekpłaska łyżeczka cynamonu3 łyżki cukrucukier puder do posypaniaświeża miętaMąkę wymieszać z kawałkami zimnego masła - posiekać całość nożem, aby masło weszło w mąkę.Dodać jajka i cukier - zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, które włożyć w woreczki, a potem do zamrażalnika na 30 minut.W tym czasie obrać jabłka ze skórki i pozbawić je gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do rondla przełożyć jabłka i dodać cukier - gotować całość razem, co chwilę mieszając około 5-10 minut aż jabłka zmienią kolor, wtedy dodać cynamon i jeszcze chwileczkę mieszać, a potem zdjąć z ognia.Prostokątną blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Pierwszą część ciasta rozwałkować na kształt blaszki i wyłożyć nią dno formy.Na to wyłożyć mus z jabłuszek.Kolejną porcję ciasta rozwałkować na większy kawałek, który pokroić na dłuższe paski, które posłużą za kratkę na wierzch ciasta.Przykryć jabłuszka paskami ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez godzinę.Podawać posypane cukrem pudrem z miętą lub lodami.
