ßßß
150 g mąki100 g masłażółtkołyżka zimnej wodypół łyżeczki soli2-3 marchewki większecukinia zielonecukinia żółta150 ml śmietanki 30%100-150 g tartej mozzarellisól, pieprz, zioła prowansalskie, płatki chilligałązka bazylii1/3 pęczka natki pietruszkiZ mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieść kruche ciasto, które schłodzić przez 30 minut w zamrażalniku.W tym czasie obieraczką do warzyw pociąć warzywa na paski (zostawić skórkę cukinii).Śmietankę wymieszać z mozzarellą i ziołami (świeże posiekać na drobno).Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ją kruchym ciastem, pamiętając by pozostawić wyższe ranty (można lepić dno tarty albo ciasto rozwałkować na koło o większej średnicy niż forma).Podpiec tartę przez 20 minut w temp. 180 st.C.Następnie odrobinę ją schłodzić po wyjęciu, wylać masę śmietankową i układać warzywa zaczynając od zewnętrznej strony.Zapiekać przez kolejne 25 minut w tem. 180 st.C.Podawać z sosem czosnkowym (przepis).