ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa z bułką tartą

Fasolka szparagowa z bułką tartą

nazwa

Wykonanie

Fasolka szparagowa z bułką tartą kojarzy mi się z letnimi obiadami. Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym i młode ziemniaki - kto nie zna tej propozycji? Zarówno fasolka zielona, jak i żółta jest bogactwem kwasu foliowego i błonnika.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
500 g fasolki szparagowej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda (tyle by przykryła fasolkę)
pół kostki masła
pół szklanki bułki tartej
Fasolkę obrać - obciąć jej końcówki, opłukać.
Włożyć do garnka, zalać ją wodą - tylko tyle wody by lekko fasolkę przykrywała.
Gdy zawrze gotować do miękkości, około 15 minut - po tym czasie najlepiej spróbować, czy jeszcze jest twarda.
Na patelnię wsypać bułkę tartę i przyrumienić, a następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Fasolkę odcedzić z wody, a następnie wrzucić na patelnię z bułką i wymieszać albo fasolkę ułożyć na talerzu i polać ją bułką tartą z masłem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/08/fasolka-szparagowa-z-bulka-tarta.html