ßßß
200 g gorzkiej czekolady200 g masła300 g cukru pudrułyżka cukru waniliowego5 jajek110 g mąki pszennej400 g zmielonego twarogu/serka kremowego200-300 g wiśnijadalne kwiaty (ewentualnie)Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Do zmielonego twarogu lub serka kremowego dodać 100 g cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego (przepis) i 2 jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.Czekoladę (dałam 150 g gorzkiej, 50 g mlecznej) rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, czyli 200 g.Dodawać kolejno po jajku i miksować.Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.Teraz dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki.Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać serową masę.Resztę czekoladowej masy przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym bokiem i wyciskać na masę serową paski z czekoladowego ciasta np. w kratkę (kwadratowa forma) lub promieniście (okrągła).Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.Rozłożyć wydrylowane wiśnie.Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.Swoje ciasto podałam z jadalnymi kwiatami.
