Wykonanie
Bardzo lubię ciasta z
owocami lata. Za sernikami nie przepadam, chociaż robiłam:Sernik z rosąSernik z
brzoskwiniamiSeromakowiec .To ciasto zmienia moje podejście, dzięki wilgotnemu ciastu czekoladowymi i kwaśnymi
owocami na górze jest przepyszne.
200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła300 g
cukru pudrułyżka
cukru waniliowego5
jajek110 g
mąki pszennej400 g zmielonego twarogu/serka kremowego200-300 g
wiśnijadalne kwiaty (ewentualnie)Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.Do zmielonego
twarogu lub
serka kremowego dodać 100 g
cukru pudru, łyżkę
cukru waniliowego (przepis) i 2
jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Czekoladę (dałam 150 g gorzkiej, 50 g
mlecznej) rozpuścić w kąpieli
wodnej i zostawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z pozostałym
cukrem pudrem, czyli 200 g.Dodawać kolejno po
jajku i miksować.Wlać roztopioną
czekoladę i ponownie zmiksować.Teraz dodać przesianą
mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej
łopatki.Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać
serową masę.Resztę czekoladowej masy przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym
bokiem i wyciskać na masę
serową paski z
czekoladowego ciasta np. w kratkę (kwadratowa forma) lub promieniście (okrągła).Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.Rozłożyć wydrylowane
wiśnie.Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.Swoje ciasto podałam z jadalnymi kwiatami.