ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ciasta z owocami lata. Za sernikami nie przepadam, chociaż robiłam:
Sernik z rosą
Sernik z brzoskwiniami
Seromakowiec .
To ciasto zmienia moje podejście, dzięki wilgotnemu ciastu czekoladowymi i kwaśnymi owocami na górze jest przepyszne.
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
300 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g zmielonego twarogu/serka kremowego
200-300 g wiśni
jadalne kwiaty (ewentualnie)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do zmielonego twarogu lub serka kremowego dodać 100 g cukru pudru, łyżkę cukru waniliowego (przepis) i 2 jajka. Całość zmiksować na jednolitą masę.
Czekoladę (dałam 150 g gorzkiej, 50 g mlecznej) rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z pozostałym cukrem pudrem, czyli 200 g.
Dodawać kolejno po jajku i miksować.
Wlać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować.
Teraz dodać przesianą mąkę i wymieszać już ręcznie przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej łopatki.
Blachę o wymiarach 20x20cm lub okrągłą o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do formy 3/4 czekoladowej masy, na nią wylać serową masę.
Resztę czekoladowej masy przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym bokiem i wyciskać na masę serową paski z czekoladowego ciasta np. w kratkę (kwadratowa forma) lub promieniście (okrągła).
Następnie wziąć patyczek do szaszłyków i przejechać nim po cieście rozcierając ciasto i robiąc zawijasy.
Rozłożyć wydrylowane wiśnie.
Piec w temp. 170 st.C przez 45 minut.
Swoje ciasto podałam z jadalnymi kwiatami.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/08/sernikobrownie-z-wisniami.html