Żółtka utrzeć z cukrem na biało.

nazwa

Wykonanie

3 żółtka
80 gram cukru
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać.
Po chwili dodać resztę.
Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
Przestudzoną masę schowaj do lodówki.
Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów.
Lody powinny się kręcić około godziny, następnie w celu formowania gałek można masę dodatkowo schłodzić w zamrażalniku.
Jeśli nie macie maszynki - gotową mieszankę schłodzić w zamrażalniku, co godzinę miksować na wysokich obrotach w celu pozbycia się kryształków zmrożonej wody.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/07/przepis-na-lody-smietankowe.html