Wykonanie
Jogurt z
owocami jest jednym z moich ulubionych śniadań. Jest bardzo zdrowy, pożywny, a kombinacje smakowe wydają się nieskończone. Jednakże to co lubię w nim najbardziej to, że jest szybki w przygotowaniu, więc sprawdza się również jako śniadanie w trakcie tygodnia. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję ze świeżym
bananem,
jagodami goi, chrupkami bananowymi,
suszonymi figami i
cynamonem. Poza walorami smakowymi jest istną bombą witamin. Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich rzeczy to
miód jest zbędny, gdyż
suszone figi czy
banan dodają wystarczającej słodkości. Ponadto
figi są źródłem potasu (pomaga kontrolować ciśnienie
krwi), błonnika pokarmowego, zmniejszają ryzyko
raka piersi.
Jagody goji mają najwyższą zawartość
białka wśród
owoców oraz zawierają witaminę C, 21 różnych minerałów i całą masę błonnika.
Płatki owsiane mają niska zawartość kalorii (jedynie 130 kcal na szklankę!), wysoki poziom błonnika, stabilizują poziom
cukru, usuwają zły cholesterol oraz zmniejszają ryzyko ataku
serca. Co najciekawsze te wszystkie plusy dotyczą tylko
trzech składników, więc nietrudno się domyśleć jaką bombą zdrowotną stanowi całe to śniadanie!Porcje: 1Czas przygotowanie: 5 minSkładniki:
Banan2 łyżki suszonych
jagód gojiŁyżka
miodu3 Łyżki
płatków owsianychSzklanka
jogurtu naturalnego2 łyżki szuszonych
bananów5 suszonych figSzczypta
cynamonuBanana i
figi kroimy w drobną kostkę.
Płatki owsiane mieszamy z
jagodami goji, pokruszonym suszonym
bananem oraz fiami.
Jogurt przelewamy na głeboki talerz, posypujemy mieszanką z
płatków owsianych, dodajemy
banana, polewamy
miodem, a na wierzchu posypujemy
cynamonem.Smacznego!