Wykonanie
Macarons co tu dużo mowić . Przez wszystkich kochane, niesamowite w smaku i jedne z najtrudniejszych
ciastek na świecie. Czy warto spędzić ok 6 h na ich przygotowaniu? Ja uważam ze zdecydowanie tak! Jeżeli nie wyjdą za pierwszym razem nie należy sie poddawać. Mnie udały sie dopiero za dziesiątym podejściem , ale teraz za każdym razem wychodzą idealne - gładkie ,błyszczące oraz chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Tutaj zamieszczam przepis na
makaroniki czekoladowe. Inne przepisy juz niedługo.Macarons300 g
mąki migdałowej (bardzo drobno zmielonych
migdałów)300 g drobnego
cukru110 g
białek liquéfiés*5 g
czerwonego barwnika spożywczego (najlepiej w proszku)+300 g
cukru pudru75 g
wody110 g
białek liquéfiés*+30 g
gorzkiej czekoladyKrem200 g
gorzkiej czekolady 70%200 ml
śmietanki 30/36%120 g
masłaMigdały łączymy z drobnym
cukrem, a
białko z barwnikiem. Przygotowujemy włoską
bezę.Ubijamy
białko na sztywną pianę. Do rondelka wlewamy
wodę i wsypujemy
cukier. Gotujemy do czasu aż
syrop osiągnie temperaturę 120 stopni ( to jest około 5 minut gotowania
syropu na dużym ogniu, od momentu zagotowania). Odstawiamy
syrop, aż ostygnie do 115 stopni C (około3 minut). Cały czas miksując pianę wlewamy wąskim strumieniem
syrop cukrowy. Miksujemy jeszcze 5-8 minut, aż masa osiągnie temperaturę 50 stopni.. Piana znacznie zwiększy swoją objętość i będzie lśniąca i gładka, ale sztywna. Do piany dodajemy
migdały z
cukrem i płynne
białko z barwnikiem. Wszystko mieszamy za pomocą szpatułki, aż składniki się połączą i masa będzie gładka i znacznie bardziej rzadka niż wcześniejsza piana z
syropem. Roztapiamy
czekoladę i gdy nieco ostygnie dodajemy ja do masy. Wszystko przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskamy placuszki.Można na papierze do pieczenia odrysowac kółeczka jednak ja polecam gumową matę do pieczenia makaroników. Teraz blachą z
ciastkami uderzamy o blat, żeby się wygładziły i lekko rozpłaszczyły. Następnie odstawiamy blachę i czekamy aż na makaronikach wytworzy sie charakterystyczna "skórka"( gdy dotknimy placem makaronika powinien on sie uginać pod ciężarem palca i sie do niego nie lepić). Jest to bardzo ważne gdyż w innym przypadku
makaroniki popękają podczas pieczenia.
Makaroniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 minut. Po upieczeniu ostawaimy na ok. 15 minut aby ostygły.KremDrobno siekamy
czekoladę i wkładamy do średniej miski. W garnku podgrzewamy
śmietankę .W momencie kiedy bedzie sie prawie gotowała zdejmujemy garnek z ognia i 1/3
śmietanki zalewamy
czekoladę. Powtarzamy ten proces jeszcze dwukrotnie wykorzystując cała
śmietankę. Gdy
czekolada całkowicie sie rozpuści odstawiamy krem do ostygnięcia. Następnie dodajemy do niego
masło i miksujemy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki i wyciągamy kiedy bedzie potrzebny.
Czekoladowy krem wyciskamy na
polowe makaroników i przykrywamy druga połowa makaroników. Odstawiamy
makaroniki do lodówki najlepiej na cała noc.