ßßß Cookit - przepis na Koktajl owocowy z tapioką

Koktajl owocowy z tapioką

nazwa

Wykonanie

Znalazłam ostatnio w szafce tapiokę. Zupełnie o niej zapomniałam. W związku z tym trzeba coś z niej zrobić. Oczywiście deser, najlepiej zdrowy i bezglutenowy. Z takiej idei powstał ten koktajl. Zapakowałam go do słoiczka, dzięki czemu bez problemu mogę go zabrać na uczelnie i osłodzić sobie te nudne wykłady.
porcja dla dwóch osób
opakowanie serka wiejskiego
4 łyżki dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego)
kiwi
500 ml mleka
90 g tapioki
2 łyżki cukru trzcinowego
TAPIOKA: Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko już się zagotuje dodaj tapiokę i gotuj kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby tapioka się nie przypaliła. Po tym czasie dodaj cukier i gotuj kolejne 5 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.
MUS PORZECZKOWY: Do naczynia blendera przełóż serek wiejski, dodaj dżem porzeczkowy i ok. 50 ml mleka. Całość dokładnie zmiksuj.
WYKOŃCZENIE: Kiwi obierz i pokrój w plastry. Do dwóch niewielkich słoiczków (lub szklanek) przełóż mus porzeczkowy. Następnie ułóż plastry kiwi, tak aby dotykały ściany słoiczka. Na koniec dodaj przestudzoną tapiokę, wyrównaj wierzch i odstaw na 2h do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/11/koktajl-owocowy-z-tapioka.html