Wykonanie
Dziś mam dla Was kolejną propozycję na zdrowe i smaczne śniadanie do pracy. Jest równie łatwe do przygotowania, jak ostatnio prezentowana
sałatka z quinoa. Wystarczy tylko pamiętać wieczorem o zalaniu
mlekiem lub
śmietaną nasion chia, a rano dodać
owoce. Cała trudność w przygotowywaniu takich posiłków nie tkwi w technice, tylko w konsekwentnym pamiętaniu o nich. Ile to
razy oglądacie pewnie takie wartościowe dania w internecie i postanawiacie, że będziecie zdrowiej się odżywiać, ale takie postanowienie jest zbyt ogólne i
mogę się założyć, że już następnego rana w pośpiechu pakujecie nudne kanapki, albo nawet nic i
potem w pracy jecie, co Wam wpadnie w ręce. Najczęściej nie jest to nic, z czego cieszy się Wasz organizm. Doskonale to znam i kiedy jestem w dużym stresie, brakuje mi koncentracji, żeby zadbać o porządny posiłek. Dlatego warto zaplanować sobie to wcześniej, bez pośpiechu i
potem ewentualnie tylko dokończyć. Dla ułatwienia zadania można przygotować sobie w weekend
plan posiłków na nadchodzący tydzień, zorganizować potrzebne składniki i
potem trzymać się ustaleń. Po jakimś czasie zabieranie sałatek do pracy będzie rutynowe. Gorąco Was do tego zachęcam!3 łyżki nasion chia250 ml
mleka lub
śmietany roślinnej2
kiwi1 mała puszka
brzoskwińcukier trzcinowyNasiona chia zalać kilka godzin wcześniej
mlekiem lub
śmietaną. Przed podaniem obrać
kiwi, pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem.
Brzoskwinie odcedzić i również rozgnieść widelcem. Napęczniałe nasiona chia posłodzić, wymieszać i umieść w szklaneczkach na przemian z masą
brzoskwiniową i z
kiwi.Nasiona chia potrzebne do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl