ßßß Cookit - przepis na Mus rabarbarowy z truskawkami

Mus rabarbarowy z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Rabarbar - warzywo z rdestowatych. Nie wątpliwie kojarzy się z letnimi popołudniami, pysznym ciastem i u mnie z beztroskim dzieciństwem. W kuchni na wiele zastosowań: idealny do ciast, musów, dżemów, koktajli, bułeczek i wielu innych pyszności. Sezon na rabarbar dopiero powoli się zaczyna, ale korzystajcie z niego, bo trwa dość krótko :)
1kg rabarbaru
pół opakowania mrożonych truskawek
jabłko
Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, dodaj truskawki i jabłko obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.
Całość podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a woda odparuje. U mnie trwało to mniej więcej 1,5h. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Gdy mus jest już wystudzony, za pomocą blendera rozdrabniamy go na gładką i jednolitą masę.
Gotowy mus przekładamy do słoiczków. Podajemy z goframi, naleśnikami lub jako dodatek do deserów.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2014/04/mus-rabarbarowy-z-truskawkami.html