Wykonanie
Rabarbar - warzywo z rdestowatych. Nie wątpliwie kojarzy się z letnimi popołudniami, pysznym
ciastem i u mnie z beztroskim dzieciństwem. W kuchni na wiele zastosowań: idealny do ciast, musów,
dżemów, koktajli, bułeczek i wielu innych pyszności. Sezon na
rabarbar dopiero powoli się zaczyna, ale korzystajcie z niego, bo trwa dość krótko :)
1kg
rabarbarupół opakowania mrożonych
truskawekjabłkoRabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój na niewielkie kawałki. Przełóż
rabarbar do garnka z grubym dnem, dodaj
truskawki i
jabłko obrane i pokrojone na mniejsze kawałki.Całość podlej niewielką ilością
wody i duś na małym ogniu, aż
owoce się rozpadną, a
woda odparuje. U mnie trwało to mniej więcej 1,5h. Następnie odstawiamy do przestudzenia.Gdy mus jest już wystudzony, za pomocą blendera rozdrabniamy go na gładką i jednolitą masę.Gotowy mus przekładamy do słoiczków. Podajemy z goframi, naleśnikami lub jako dodatek do deserów.