ßßß Cookit - przepis na Makowiec japoński

Makowiec japoński

nazwa

Wykonanie

Niedziela, czyli coś do kawy musi być :) Dziś w ramach akcji słodka niedziela proponję makowiec japoński - mój ulubiony :)
Makowiec japoński
300g maku
kostka margaryny ( 250g)
450g cukru pudru
600g jabłek
9 jaj
9 łyżek kaszy manny
2łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka włoskich orzechów
100g rodzynek
Na grubej tarce ścieramy jabłka. Mak parzymy i mielimy w maszynce do mięsa ( najlepiej 2-3 razy).
Za pomocą miksera ucieramy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mak oraz utarte na tarce o grubych oczkach jabłka.
W osobnej misce ubijamy białka, dodajemy kaszę mannę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy całość.
Formę do pieczenia wykładamy papierem. Przelewamy masę i wkładamy foremkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy ok. 40 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia, a na koniec dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.
Angelika Knop
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor Aenean massa.Aenean commodo ligula eget dolor Aenean massa.
You Might Also Like
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/12/makowiec-japonski.html