Wykonanie
Bigos przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach. Tata przygotowuje go bez
grzybów i
przecieru pomidorowego. Ja lubię obie wersje i moją i taty.Jak przystało na męskie danie jest w nim mnóstwo
mięsa różnych gatunków: bardziej tłuste jak
karkówka czy
łopatka a także
chuda szynka. Dzięki różnym gatunkom
mięsa jest bardzo smaczny i aromatyczny. Na pewno zasmakuje mięsożercom bo
mięsa jest tu równie dużo jak
kapusty. Choć niektórzy wielbiciele
mięsa mówili, że dobry ten bigos ale trochę za dużo
kapusty :)Zapraszam na pyszne klasyczne, polskie danie.
Składniki :2kg
mięsa różnych gatunków (
łopatka,
karkówka,
boczek szynka)2kg
kapusty kiszonej (mocno kwaśnej najlepiej z
sokiem z kiszenia)40g
suszonych grzybów leśnych500g
kiełbasy podwawelskiej0,5l domowego
przecieru pomidorowego lub mały słoiczek sklepowego4 duże
cebuleolej do smażenia
ziele angielskie,
liść laurowysól,
pieprzSposób przygotowania :
Grzyby namaczamy 24h wcześniej tak aby były przykryte
wodą. Gotujemy do miękkości.
Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego do miękkości.
Kiełbasy kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto.
Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane
cebule.
Mięsa myjemy, osuszamy, robimy nacięcia w których umieszczamy ziarna
czarnego pieprzu.
Mięsa w kawałkach doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy ze wszystkich stron na złoto. Gdy
mięsa będą podsmażone podlewamy
wodą tak aby
mięso było przykryte i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem dwóch całych
cebul zostawiając nie do końca zamkniętą pokrywkę. Gdy
mięsa będą miękkie wyciągamy je z garnka i studzimy. Kroimy w dużą kostkę.Łączymy w dużym garnku
kapustę, posiekane
grzyby,
mięsa i
kiełbasę z
cebulą. Dodajemy
przecier pomidorowy i przecedzony sos z duszenia
mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby podlewając jeszcze sosem z duszenia lub
wodą.