ßßß Cookit - przepis na Bigos Rzeźnicki

Bigos Rzeźnicki

nazwa

Wykonanie

Bigos przepisu mojego taty po moich lekkich modyfikacjach. Tata przygotowuje go bez grzybów i przecieru pomidorowego. Ja lubię obie wersje i moją i taty.
Jak przystało na męskie danie jest w nim mnóstwo mięsa różnych gatunków: bardziej tłuste jak karkówka czy łopatka a także chuda szynka. Dzięki różnym gatunkom mięsa jest bardzo smaczny i aromatyczny. Na pewno zasmakuje mięsożercom bo mięsa jest tu równie dużo jak kapusty. Choć niektórzy wielbiciele mięsa mówili, że dobry ten bigos ale trochę za dużo kapusty :)
Zapraszam na pyszne klasyczne, polskie danie.
Składniki :
2kg mięsa różnych gatunków (łopatka, karkówka, boczek szynka)
2kg kapusty kiszonej (mocno kwaśnej najlepiej z sokiem z kiszenia)
40g suszonych grzybów leśnych
500g kiełbasy podwawelskiej
0,5l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek sklepowego
4 duże cebule
olej do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Grzyby namaczamy 24h wcześniej tak aby były przykryte wodą. Gotujemy do miękkości. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości. Kiełbasy kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Mięsa myjemy, osuszamy, robimy nacięcia w których umieszczamy ziarna czarnego pieprzu. Mięsa w kawałkach doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ze wszystkich stron na złoto. Gdy mięsa będą podsmażone podlewamy wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy na wolnym ogniu z dodatkiem dwóch całych cebul zostawiając nie do końca zamkniętą pokrywkę. Gdy mięsa będą miękkie wyciągamy je z garnka i studzimy. Kroimy w dużą kostkę.
Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby, mięsa i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i przecedzony sos z duszenia mięsa. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby podlewając jeszcze sosem z duszenia lub wodą.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/09/bigos-rzeznicki.html