Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię i mamę. Nie wiem w jakiej konkretnie gazecie się ukazał ani kto jest jego autorem. Najprawdopodobniej był to jeden z poznańskich dzienników a autor dość enigmatycznie podpisany jest samym imieniem - Józef.Przepis jest już mocno sfatygowany z racji częstego używania. Pozwoliłam sobie go zeskanować i pokazać Wam :)
Jest to jedyny przepis na szarlotkę, któremu jestem wierna od lat. Wprowadziłam do niego kosmetyczne zmiany pod swój gust - ujmując nieco
cukru a za to dodając sporą ilość
cynamonu.Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne
grono miłośników. Mój syn kocha ją chyba nawet bardziej niż babkę, a mąż który nie w ogóle nie
jada ciast z
owocami robi dla niej wyjątek. To chyba najlepsza rekomendacja.Zapraszam na kawałeczek :)
Składniki:ciasto:40 dag
mąki10 dag
cukru15 dag
masła3 łyżki
smalcuJajko15g
proszku do pieczenia15g
cukru waniliowegonadzienie:1kg kwaskowych
jabłek,15-20 dag
cukru,
cynamon lub 1l przecieru z przepisu poniżejoraz¼ szklanki
mleka lub
żółtko jajka2 łyżeczki
cukruWykonanie:
Masło i
smalec posiekać z
mąką.
Jajko ubić na pianę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do
mąki z tłuszczem dodać
proszek do pieczenia i ubite
jajko z
cukrem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).
Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na
marmoladę razem z
cukrem i
pora ilością
cynamonu. Masę
jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.Możemy tez użyć przygotowanych późnym latem i jesienią prażonych
jabłek z
cynamonem z przepisu poniżej.Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę.
Mleko podgrzać i wymieszać z
cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
*************************************************************************pozycji w mojej spiżarce. Dlaczego? Bo kochają go dzieciaki, do placuszków, naleśników, gofrów... a kiedy chce przygotować zimą szarlotkę nie muszę kupować
owoców tylko otwieram aromatyczny słoik pełen
jabłek. Dzięki temu jest znacznie szybciej, smaczniej i taniej :)
SKŁADNIKI:(na 2 słoiki 1l)3 kg kwaskowych
jabłek600g
cukrusok z ½
cytryny½
laski waniliicynamongałka muszkatołowaWYKONANIE:Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy skórki cieniutko obieraczką i umieszczamy w garnku z
woda aby nie ściemniały. Kroimy w dużą kostkę. Pokrojone również wrzucamy do garnka z
wodą. Kiedy pokroimy całość odlewamy
wodę, wsypujemy
cukier i na małym ogniu prażymy aż
owoce się zeszklą. Jeśli wolimy formę musu należy
owoce smażyć dłużej aż się rozpadną. Dodajemy
cynamonu i świeżo startej
gałki muszkatołowej do smaku oraz miąższ z ½
laski wanilii. Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.