ßßß Cookit - przepis na Szarlotka babci + prażone jabła z cynamonem

Szarlotka babci + prażone jabła z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię i mamę. Nie wiem w jakiej konkretnie gazecie się ukazał ani kto jest jego autorem. Najprawdopodobniej był to jeden z poznańskich dzienników a autor dość enigmatycznie podpisany jest samym imieniem - Józef.
Przepis jest już mocno sfatygowany z racji częstego używania. Pozwoliłam sobie go zeskanować i pokazać Wam :)
Jest to jedyny przepis na szarlotkę, któremu jestem wierna od lat. Wprowadziłam do niego kosmetyczne zmiany pod swój gust - ujmując nieco cukru a za to dodając sporą ilość cynamonu.
Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne grono miłośników. Mój syn kocha ją chyba nawet bardziej niż babkę, a mąż który nie w ogóle nie jada ciast z owocami robi dla niej wyjątek. To chyba najlepsza rekomendacja.
Zapraszam na kawałeczek :)
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
3 łyżki smalcu
Jajko
15g proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
nadzienie:
1kg kwaskowych jabłek,
15-20 dag cukru,
cynamon lub 1l przecieru z przepisu poniżej
oraz
¼ szklanki mleka lub żółtko jajka
2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Masło i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).
Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.
Możemy tez użyć przygotowanych późnym latem i jesienią prażonych jabłek z cynamonem z przepisu poniżej.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
*************************************************************************
pozycji w mojej spiżarce. Dlaczego? Bo kochają go dzieciaki, do placuszków, naleśników, gofrów... a kiedy chce przygotować zimą szarlotkę nie muszę kupować owoców tylko otwieram aromatyczny słoik pełen jabłek. Dzięki temu jest znacznie szybciej, smaczniej i taniej :)
SKŁADNIKI:
(na 2 słoiki 1l)
3 kg kwaskowych jabłek
600g cukru
sok z ½ cytryny
½ laski wanilii
cynamon
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Jabłka dokładnie myjemy. Obieramy skórki cieniutko obieraczką i umieszczamy w garnku z woda aby nie ściemniały. Kroimy w dużą kostkę. Pokrojone również wrzucamy do garnka z wodą. Kiedy pokroimy całość odlewamy wodę, wsypujemy cukier i na małym ogniu prażymy aż owoce się zeszklą. Jeśli wolimy formę musu należy owoce smażyć dłużej aż się rozpadną. Dodajemy cynamonu i świeżo startej gałki muszkatołowej do smaku oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/08/szarlotka-babci-prazone-jaba-z-cynamonem.html