Wykonanie
Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie
owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak
pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy
owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.Sprawdza się z dowolnymi
owocami. Tradycyjnie są to
czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi
malinami,
porzeczkami czy
wiśniami.

SKŁADNIKI:(składniki na formę o średnicy 20cm)
czereśnie około 300g100g
cukru drobnego125g
maki pszennej3
jajka200ml
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowegoPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie.
Cukier puder i
waniliowy miksujemy z
mąką,
jajkami i
mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na
owoce.Pieczemy około 20 minut do zarumieniania.Serwujemy jeszcze letnie pospane
cukrem pudrem.