ßßß Cookit - przepis na Clafoutis czereśniowy

Clafoutis czereśniowy

nazwa

Wykonanie

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.
Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami.
SKŁADNIKI:
(składniki na formę o średnicy 20cm)
czereśnie około 300g
100g cukru drobnego
125g maki pszennej
3 jajka
200ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie.
Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na owoce.
Pieczemy około 20 minut do zarumieniania.
Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/07/clafoutis-czeresniowy.html