ßßß
Cookit - przepis na Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Roladki ze szparagami i sosem szparagowym
Składniki
Schab
Zielone szparagi
Szparagi
Sól
Pieprz czarny
Zioła prowansalskie
Masło
Mąka
Skóra z cytryny
Gałka muszkatołowa
Olej
Wykonanie
Proste wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut. Przygotowane na parze
mięso
z dodatkiem sezonowych
szparagów
jest niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne .
Składniki:500g
schabu
½ pęczka
zielonych szparagów
½ pęczka białych
szparagów
sól
czarny pieprz
,
zioła prowansalskie
łyżka
masła
łyżka
mąki
sok i
skórka z cytryny
gałka muszkatołowa
olej
do posmarowania naczyniaSposób przygotowania:
Szparagi
myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem
soli
i łyżeczki
cukru
przez około 5-6 minut. Odcedzamy.Do
wody
z gotowania
szparagów
wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około 10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2 szklanki płynu.
Schab
myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron
solą
,
czarnym pieprzem
oraz
ziołami prowansalskimi
. Na każdym kawałku
mięsa
układamy po kawałku białych i
zielonych szparagów
i zawijamy. Naczynie do gotowania na parze smarujemy
olejem
, żeby roladki nie przywarły. Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut.W garnku roztapiamy
masło
, dodajemy
mąkę
i rozprowadzamy. Wlewamy
wywar
ze
szparagów
cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny
,
gałką muszkatołową
i
białym pieprzem
.Roladki podajemy polane sosem
szparagowym
i posypane startą
skórką cytrynową
.
Źródło:
http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/06/roladki-ze-szparagami-i-sosem.html
Przepisy powiązane
Zielona, krucha tarta ze szparagami
Zielona, krucha tarta ze szparagami
Zielona, krucha tarta ze szparagami
Zielona, krucha tarta ze szparagami
Zielona, krucha tarta ze szparagami
Składniki powiązane (0)