Wykonanie
Wczoraj odbył się 8 Poznań Półmaraton, gdzie mój małżon miał okazje prowadzić biegaczy na 1:45 jago pacemaker. Co prawda dla niego to tempo treningowe ale wspomaganie przed startem zawsze się przyda.Specjalnie dla niego przygotowałam batoniki z
ciecierzycy, które świetnie uzupełniają energię po ciężkim treningu i są doskonałym źródłem
białka. Bez laktozy, bez glutenu, bez
cukru za to z całą górą smaku!
Składniki:200g suchej
ciecierzycyłyżeczka
sody oczyszczonej2 szklanki
płatków owsianych bezglutenowychszklanka
wiórków kokosowych½ szklanki pestek
słonecznika½ szklanki
jagód goji20 szt.
daktyli6-7 łyżek płynnego
oleju kokosowegodosładzacz (stewia/fruktoza/melasa) do smakuSposób przygotowania:
Ciecierzyce namaczamy na noc w wodzie. Dodajemy łyżeczkę
sody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i blendujemy na gładko.
Daktyle drobno siekamy. Dodajemy
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
pestki słonecznika,
daktyle i
jagody goji. Podgrzewamy nieco
olej kokosowy aż stanie się płynny. Dodajemy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Dodajemy do smaku słodkości wg własnego gustu. Całość dokładnie mieszamy. Formę 25X25cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Pieczemy w 190 stopniach C przez 20 minut. Tniemy na batoniki.