Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne mini
ciasteczka, które robi się dosłownie z dwóch składników,
płatków owsianych i
daktyli, do tego pyszny
jagodowy dżem z nasionek chia sprawia, że
ciasteczka są pyszne, zdrowe i idealne na taką pogodę jak dzisiaj :)
Składniki na 15
ciasteczek :- 2 szklanki
płatków owsianych kupiec- 200 g
daktyli- kilka łyżek
jagodowego dżemu chia przepis tutaj- 1-2 łyżki
oleju kokosowegoPrzygotowanie:
Daktyle zalać gorącą
wodą i odstawić na 15 minut,
płatki owsiane zmielić w młynku do
kawy lub blenderze na
mąkę, następnie zblendować
daktyle i połączyć je z
płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać
oleju kokosowego i w razie potrzeby
wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić
ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do
wódki) nałożyć nadzienie
między dwa
ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :)Smacznego :)