ßßß Cookit - przepis na Kurczak duszony w porze i papryce

Kurczak duszony w porze i papryce

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na bardzo proste i nieskomplikowane danie obiadowe z kurczaka. Pałki duszone w porach i papryce są bardzo soczyste, pikantnie doprawione i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Polecam szczególnie osobom, które stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Składniki:
1,5 kg pałek z kurczaka lub podudzi
duży por
strąk czerwonej papryki
biała cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól
czarny pieprz
ostra papryka
rozmaryn
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Z jednej strony doprawiamy solą, czarnym pieprzem, ostra papryka i rozmarynem. W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i układamy kurczaka strona z przyprawami do dołu. Doprawiamy druga stronę. Por i paprykę myjemy. Cebulę i por kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Warzywa dokładamy do kurczaka i podlewamy wodą tak aby mięso było do połowy zanurzone i przykrywamy pokrywką. Dusimy pod przykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/11/kurczak-duszony-w-porze-i-papryce.html