Wykonanie
Przedstawiam pyszne, dietetyczne ciasto
marchewkowe z
mąki razowej i bez
cukru. Jest puszyste i wilgotne dzięki dodatkowi
marchewki i
oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy
słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci.
SKŁADNIKI:(na formę 23cmx23cm)5
jajek M2,5 szklanki
mąki razowej typ 2000szklanka
oleju kokosowegopół szklanki
mleka260g
marchewkipół szklanki
wiórków kokosowych2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
cynamonupół łyżeczki
gałki muszkatołowej2-3 łyżki
miodu100g
czekolady gorzkiej lub
mlecznej100ml
śmietanki 30 %WYKONANIE:
Marchew myjemy, połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, połowę na małych.
Białka oddzielamy od
żółtek ubijamy ze szczypta
soli na sztywno. Podgrzewamy
olej kokosowy aż stanie się płynny. Studzimy. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno
żółtka jajek, a następnie
mąkę,
olej,
mleko, starta
marchew,
wiórki kokosowe a na końcu
sodę,
cynamon i
gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku
miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.W małym garnku podgrzewamy
śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki
czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia.