ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z ziemniaków i fasolki szparagowej

Zapiekanka z ziemniaków i fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Pomys ł na szybki obiad! Zapiekanka ziemniaczana z fasolk ą szparagow ą, pomidorami, oliw ą z oliwek, oregano i serem ricott ą . Pyszne danie prosto z pieca na stół ....
Składniki:
600 g ziemniaków
300 g świeżej fasolki szparagowej (po sezonie mrożona)
300 g pomidorów daktylowych, 100 g serka ricotta
2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, suszone oregano
Przygotowanie:
Fasolkę umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, pozostaw w mundurkach, podziel na ćwiartki. Ziemniaki i fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-15 min., warzywa mają pozostać czyli lekko chrupkie. Podgotowane warzywa przełóż do foremki do zapiekania, wymieszaj z połówkami pomidorów, oliwą z oliwek i ziołami. Na wierzchu rozłóż kilka łyżek sera ricotty. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku kolejne 12-15 min. Zapiekanka z ziemniakami, z fasolką szparagową, pomidorami i ricottą gotowa do podania na stół!
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/10/zapiekanka-z-ziemniakow-i-fasolki.html