Wykonanie
Pomys ł na szybki obiad! Zapiekanka ziemniaczana z
fasolk ą szparagow ą,
pomidorami,
oliw ą z
oliwek,
oregano i
serem ricott ą . Pyszne danie prosto z pieca na stół ....

Składniki:600 g
ziemniaków300 g świeżej
fasolki szparagowej (po sezonie mrożona)300 g
pomidorów daktylowych, 100 g
serka ricotta2 łyżki
oliwy z oliwek,
sól morska,
suszone oreganoPrzygotowanie:
Fasolkę umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki o długości ok. 4-5 cm.
Ziemniaki wyszoruj, nie obieraj, pozostaw w mundurkach, podziel na ćwiartki.
Ziemniaki i
fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-15 min., warzywa mają pozostać czyli lekko chrupkie. Podgotowane warzywa przełóż do foremki do zapiekania, wymieszaj z połówkami
pomidorów,
oliwą z oliwek i
ziołami. Na wierzchu rozłóż kilka łyżek
sera ricotty. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku kolejne 12-15 min. Zapiekanka z
ziemniakami, z
fasolką szparagową,
pomidorami i
ricottą gotowa do podania na stół!