ßßß Cookit - przepis na Sos ze świeżych pomidorów

Sos ze świeżych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Sos pomidorowy ze świeżych, pieczonych pomidor ów czyli w łoska Salsa al pomodoro z dodatkiem oliwy z oliwek, parmezanu, bazylii. Sekretnym składnikiem jest odrobina masła, kt óra nadaje aksamitny, "okr ągły" smak. Sos jest gęsty, aromatyczny, zdrowy. Przygotowuje się go zaledwie w 2 minuty, wymaga tylko wcześniejszego upieczenia pomidor ów. Taki sos ze świeżych pomidor ów znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni w łoskiej, zwłaszcza do makaron ów, pierogów, pieczonych warzyw, ryby, .... etc.
Przepis dnia: Sos ze świeżych pomidor ów
Sk ładniki:
400 g pomidor ów śliwkowych lub gałązkowych
2 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
60 g parmezanu
szczypta soli morskiej
świeże listki, np. bazylii albo melisy
Przygotowanie:
Pomidory upiec w mocno nagrzanym piekarniku, zdjąć sk órki, zblendowa ć. Powstanie gęsta pulpa. W rondlu roztopić masło z oliwą, dodać pulpę z pomidor ów, odrobin ę soli, wymieszać, dodać starty parmezan i listki bazylii. Gotowe!
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/09/sos-ze-swiezych-pomidorow.html