Wykonanie
Sos pomidorowy ze świeżych, pieczonych
pomidor ów czyli w łoska Salsa al
pomodoro z dodatkiem
oliwy z oliwek,
parmezanu,
bazylii. Sekretnym składnikiem jest odrobina
masła, kt óra nadaje aksamitny, "okr ągły" smak.
Sos jest gęsty, aromatyczny, zdrowy. Przygotowuje się go zaledwie w 2 minuty, wymaga tylko wcześniejszego upieczenia
pomidor ów. Taki sos ze świeżych
pomidor ów znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni w łoskiej, zwłaszcza do
makaron ów, pierogów, pieczonych warzyw,
ryby, .... etc.
Przepis dnia: Sos ze świeżych
pomidor ówSk ładniki:400 g
pomidor ów
śliwkowych lub gałązkowych2 łyżki
oliwy z oliwek25 g
masła60 g
parmezanuszczypta
soli morskiejświeże listki, np.
bazylii albo
melisyPrzygotowanie:
Pomidory upiec w mocno nagrzanym piekarniku, zdjąć sk
órki, zblendowa ć. Powstanie gęsta pulpa. W rondlu roztopić
masło z
oliwą, dodać pulpę z
pomidor ów, odrobin ę
soli, wymieszać, dodać starty
parmezan i listki
bazylii. Gotowe!