Wykonanie
Ry ż z
jabłkami i
bakaliami to idealny deser na początek jesieni - lekki, delikatny w smaku, aromatyczny. Przygotowuję go z
ryżu jaśminowego i
jabłek duszonych na
maśle, z dodatkiem
rodzynek sułtanek i niewielkiej ilości
cukru trzcinowego. Podaję na ciepło z
płatkami migdał ów i szczypt ą
czekolady w proszku .... Deser palce lizać! Smakuje zar ówno małym dzieciom jak i tym całkiem doros łym ....
Przepis dnia: Ry ż z
jabłkami i
bakaliamiSkładniki dla 2 os ób:100 g ry żu jaśminowego3 kwaskowe
jabłka20 g świeżego
masła2 łyżki
rodzynek sułtanek1 łyżka
cukru trzcinowegoszczypta
soliDo dekoracji:
płatki migdał ówsproszkowana
czekolada lub
kakaoPrzygotowanie:Nastaw ry ż do zagotowania w lekko osolonej wodzie.
Jabłka umyj, obierz ze sk
órki, usu ń pestki, podziel na grubą kostkę, wrzuć do garnka. Następnie uduś z
cukrem trzcinowym i
masłem, podlewając niewielką ilością
wody (1 łyżka) i stale mieszając. Dodaj wcześniej namoczone
rodzynki i zamieszaj. Na koniec dodaj ugotowany
ryż, całość delikatnie wymieszaj. Gotowy
ryż z jabłkami i
bakaliami podawaj na ciepło, posypany
płatkami migdał ów i szczypt ą
kakao lub
czekolady w proszku.