ßßß Cookit - przepis na Ryż z jabłkami i bakaliami

Ryż z jabłkami i bakaliami

nazwa

Wykonanie

Ry ż z jabłkami i bakaliami to idealny deser na początek jesieni - lekki, delikatny w smaku, aromatyczny. Przygotowuję go z ryżu jaśminowego i jabłek duszonych na maśle, z dodatkiem rodzynek sułtanek i niewielkiej ilości cukru trzcinowego. Podaję na ciepło z płatkami migdał ów i szczypt ą czekolady w proszku .... Deser palce lizać! Smakuje zar ówno małym dzieciom jak i tym całkiem doros łym ....
Przepis dnia: Ry ż z jabłkami i bakaliami
Składniki dla 2 os ób:
100 g ry żu jaśminowego
3 kwaskowe jabłka
20 g świeżego masła
2 łyżki rodzynek sułtanek
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
Do dekoracji:
płatki migdał ów
sproszkowana czekolada lub kakao
Przygotowanie:
Nastaw ry ż do zagotowania w lekko osolonej wodzie. Jabłka umyj, obierz ze sk órki, usu ń pestki, podziel na grubą kostkę, wrzuć do garnka. Następnie uduś z cukrem trzcinowym i masłem, podlewając niewielką ilością wody (1 łyżka) i stale mieszając. Dodaj wcześniej namoczone rodzynki i zamieszaj. Na koniec dodaj ugotowany ryż, całość delikatnie wymieszaj. Gotowy ryż z jabłkami i bakaliami podawaj na ciepło, posypany płatkami migdał ów i szczypt ą kakao lub czekolady w proszku.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/09/ryz-z-jabkami-i-bakaliami.html