Wykonanie
Zak was buraczany! Domowy zakwas z
buraków na barszcz, p yszny w smaku, zdrowy, bez sztucznych barwnik ów i konserwantów, idealny na zimę ....Polecam mój domowy przepis, jest bardzo prosty, a efekt znakomity. P rzygotowuję zakwas z dw óch kilogramów czerwonych
buraków na dwa litry
wody. Do tego
przyprawy do smaku - suchy
koper (łodygi plus baldachy),
czosnek ,
cukier i s ól. Przygotowanie zaczynam od obrania
buraków i pokrojenia w cz ąstki. Następnie składniki przekładam do słoja, układając warstwami - warstwa pokrojonych
burak ów, jeden-dwa przekrojone na pó ł ząbki
czosnku, trzy-cztery gałązki
kopru z baldachami. Powtarzam te warstwy, aż sł ój się zap ełni.Układanie warstw w słoiku - jaka to wspaniała terapia i relaks! Mam odczucie, jakby świat się na chwilę zatrzymał w jakimś magicznym miejscu i czasie. Świat zewnętrzny się nie liczy - jesteś tylko Ty,
buraki,
czosnek i baldachy
kopru! To
magia! Na wierzchu układam ząbki
czosnku, łodygi i baldachy
kopru, a na końcu kromkę
chleba razowego owiniętą w gazę. Druga metoda zakwaszania
burak ów: zamiast kromki
chleba mo żna wziąć jedną łyżkę
wody spod og
órków kiszonych. Teraz ca łość zalewam dwoma litrami ugotowanej i przestudzonej
wody. Lekko przykrywam (nie zakręcam). Zrelaksowana tą buraczaną terapią odstawiam sł ój w ciep łe miejsce. Po
trzech dniach zakwas z
buraków powinien być gotowy. Z tej porcji wychodzą dwa litry zakwasu. Wystarczy przecedzić go przez sitko i przelać do butelek. W lod
ówce za kwas zachowa świeżość do ok. miesiąca. Z zakwasu buraczanego ugotuję pyszny barszcz ....Składniki:2 kg czerwonych
burak ówp ęczek suchego
kopru (łodygi plus baldachy) + główka
czosnku2 l ugotowanej (przestudzonej)
wody1 łyżeczka
cukru, 1 łyżeczka
soli, 1 kromka
chleba razowegoPrzygotowanie:
Buraki obierz,
pokr ój w cz ąstki, przeł ó ż do słoja układając warstwami - warstwa pokrojonych
burak ów, 1-2 przekrojone na pó ł ząbki
czosnku, 3-4 gałązki
kopru z baldachami. Powtarzaj te warstwy do zapełnienia słoja. Na wierzchu poł ó ż 1-2 przekrojone ząbki
czosnku,
koper (łodygi i baldachy), a na końcu kromkę
chleba razowego owiniętą w gazę. Zalej całość dwoma litrami ugotowanej i przestudzonej
wody (wcześniej posolonej i dosłodzonej jedną łyżeczką
cukru).
Słój lekko przykryj, nie zakręcaj. Odstaw w ciepłe miejsce. Po
trzech dniach zakwas powinien być gotowy, przecedź go przez sitko i przelej do butelek. Zakorkuj, wstaw do lod ówki.