ßßß Cookit - przepis na Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

nazwa

Wykonanie

Zak was buraczany! Domowy zakwas z buraków na barszcz, p yszny w smaku, zdrowy, bez sztucznych barwnik ów i konserwantów, idealny na zimę ....
Polecam mój domowy przepis, jest bardzo prosty, a efekt znakomity. P rzygotowuję zakwas z dw óch kilogramów czerwonych buraków na dwa litry wody. Do tego przyprawy do smaku - suchy koper (łodygi plus baldachy), czosnek , cukier i s ól. Przygotowanie zaczynam od obrania buraków i pokrojenia w cz ąstki. Następnie składniki przekładam do słoja, układając warstwami - warstwa pokrojonych burak ów, jeden-dwa przekrojone na pó ł ząbki czosnku, trzy-cztery gałązki kopru z baldachami. Powtarzam te warstwy, aż sł ój się zap ełni.
Układanie warstw w słoiku - jaka to wspaniała terapia i relaks! Mam odczucie, jakby świat się na chwilę zatrzymał w jakimś magicznym miejscu i czasie. Świat zewnętrzny się nie liczy - jesteś tylko Ty, buraki, czosnek i baldachy kopru! To magia! Na wierzchu układam ząbki czosnku, łodygi i baldachy kopru, a na końcu kromkę chleba razowego owiniętą w gazę. Druga metoda zakwaszania burak ów: zamiast kromki chleba mo żna wziąć jedną łyżkę wody spod og órków kiszonych. Teraz ca łość zalewam dwoma litrami ugotowanej i przestudzonej wody. Lekko przykrywam (nie zakręcam). Zrelaksowana tą buraczaną terapią odstawiam sł ój w ciep łe miejsce. Po trzech dniach zakwas z buraków powinien być gotowy. Z tej porcji wychodzą dwa litry zakwasu. Wystarczy przecedzić go przez sitko i przelać do butelek. W lod ówce za kwas zachowa świeżość do ok. miesiąca. Z zakwasu buraczanego ugotuję pyszny barszcz ....
Składniki:
2 kg czerwonych burak ów
p ęczek suchego kopru (łodygi plus baldachy) + główka czosnku
2 l ugotowanej (przestudzonej) wody
1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 kromka chleba razowego
Przygotowanie: Buraki obierz, pokr ój w cz ąstki, przeł ó ż do słoja układając warstwami - warstwa pokrojonych burak ów, 1-2 przekrojone na pó ł ząbki czosnku, 3-4 gałązki kopru z baldachami. Powtarzaj te warstwy do zapełnienia słoja. Na wierzchu poł ó ż 1-2 przekrojone ząbki czosnku, koper (łodygi i baldachy), a na końcu kromkę chleba razowego owiniętą w gazę. Zalej całość dwoma litrami ugotowanej i przestudzonej wody (wcześniej posolonej i dosłodzonej jedną łyżeczką cukru). Słój lekko przykryj, nie zakręcaj. Odstaw w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zakwas powinien być gotowy, przecedź go przez sitko i przelej do butelek. Zakorkuj, wstaw do lod ówki.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/11/zakwas-buraczany.html