ßßß Cookit - przepis na Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni hokkaido

nazwa

Wykonanie

Frytki z dyni hokkaido to przepis na pyszn ą, aromatyczn ą dyni ę, pieczon ą w piekarniku. Dodatki to kwestia smaku, te najprostsze s ą najlepsze, u mnie oliwa z oliwek, jogurt, kilka orzechów, ś wie ż e listki bazylii. Polubicie ten przepis, bo jest prosty i szybki .... Zdrowe frytki z dyni to idealna wieczorna przek ą ska .... Zaczynam od umycia warzywa, usunięcia pestek i pokrojenia w podłużne plastry, przypominające wyglądem tradycyjne frytki z ziemniaków. Polecam dynię hokkaido, bo ma cudowny kolor i delikatną skórkę, która nie wymaga obierania. Pieczenie w oliwie i z solą dodatkowo wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. lub same jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Pachną cudownie, już nie mogę się doczekać, kiedy zacznę jeść. Jeszcze tylko szybkie zdjęcie do bloga i zaraz podam je do stołu, udekorowane świeżymi listkami melisy, kleksem jogurtu, orzechami ....
Składniki na 4 osoby:
1/2 dyni hokkaido (ok. 1 kg)
oliwa z oliwek, sól do smaku, j ogurt naturalny
kilka orzechów włoskich, listki świeżej melisy
Przygotowanie: Dynię umyj, przekrój, łyżką usuń pestki. Dyni hokkaido nie obieraj. Pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posól do smaku. Piecz do miękkości w temperaturze 200 C przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane świeżą melisą, orzechami i jogurtem. Moja rada: f rytki są idealnym dodatkiem do domowych burgerów z kurczaka (tu znajdziesz przepis).
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2014/10/frytki-z-dyni-hokkaido.html