Wykonanie
Frytki z dyni hokkaido to przepis na pyszn ą, aromatyczn ą dyni ę, pieczon ą w piekarniku. Dodatki to kwestia smaku, te najprostsze s ą najlepsze, u mnie
oliwa z oliwek,
jogurt, kilka
orzechów, ś wie ż e listki
bazylii. Polubicie ten przepis, bo jest prosty i szybki .... Zdrowe frytki z dyni to idealna wieczorna przek ą ska .... Zaczynam od umycia warzywa, usunięcia pestek i pokrojenia w podłużne plastry, przypominające wyglądem tradycyjne frytki z
ziemniaków. Polecam
dynię hokkaido, bo ma cudowny kolor i delikatną skórkę, która nie wymaga obierania. Pieczenie w
oliwie i z
solą dodatkowo wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. lub same jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Pachną cudownie, już nie
mogę się doczekać, kiedy zacznę jeść. Jeszcze tylko szybkie zdjęcie do bloga i zaraz podam je do stołu, udekorowane świeżymi listkami
melisy, kleksem
jogurtu,
orzechami ....Składniki na 4 osoby:1/2 dyni hokkaido (ok. 1 kg)
oliwa z oliwek,
sól do smaku, j
ogurt naturalnykilka
orzechów włoskich, listki świeżej
melisyPrzygotowanie:
Dynię umyj, przekrój, łyżką usuń pestki. Dyni hokkaido nie obieraj. Pokrój w plastry o grubości 0,5 cm. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrop oliwą,
posól do smaku. Piecz do miękkości w temperaturze 200 C przez ok. 10 minut. Podawaj udekorowane świeżą
melisą,
orzechami i
jogurtem. Moja rada: f rytki są idealnym dodatkiem do domowych burgerów z
kurczaka (tu znajdziesz przepis).