Wykonanie
Sałatka z
gruszkami,
cynamonem i
serem pleśniowym to przepis na szybką
sałatkę na imprezę. Dodatki to kwestia smaku, ja uwielbiam
gruszki pieczone z gorgonzolą, podane na grzankami z
bagietki. Robisz imprezę? Polecam prosty i jednocze ś nie wykwintny przepis, kusz ą ce po łą czenie smaku pikantnego i s ł odkiego ....
Gruszki maj ą z ł ocisto- żół ty kolor i delikatny s ł odki smak, a
ser ple ś niowy dodaje pikantnego charakteru. O smaku sałatki decyduje jako ść u ż ytych sk ł adników. Wybierz dobry
ser pleśniowy, ja polecam w ł osk ą gorgonzol ę, ale sprawdzi się każdy
ser typu blue, wybierz po prostu swój ulubiony. G
ruszki muszą być ładne - du ż e i mocno dojrza ł e.
Sałatka z g
ruszk am i
cynamonowy mi i gorgonzol ą na grzankach to idealna przystawka na imprezę . Przychodzą dziś do mnie wieczorem znajomi, p oda m ją z kieliszkiem dobrze sch ł odzonego
wytrawnego szampana ... .Sk ładniki na 4 osoby :4 dojrza łe
gruszki + 1 łyżeczka
cynamonu100g
sera typu blue, np. gorgonzoli lub innego ulubionego1 łyżka
oliwy z oliwek extra virginbagietka wiejska żytnia na zakwasie
bakalie do dekoracji -
orzechy włoskie,
suszone daktyle, ...itp.Przygotowanie: Gorgonzolę lub inny ulubiony
ser pleśniowy typu blue rozgnieć widelcem, wymieszaj z
oliwą z oliwek.
Bagietkę wiejską żytnią pokrój na kromeczki i podpiecz w piekarniku. Na każdej kromeczce rozsmaruj cienką warstwą pastę
serową.
Gruszki umyj, podziel na po ł ówki, s tarannie wydr ąż miąższ ze środka wraz z pestkami. Posyp
cynamonem. Rozgrzej piekarnik. Poł ówki
gruszki opiekaj ok. 20 min ut. Pięć minut przed końcem zapiekania włóż kromeczki z pastą
serową. Podawaj ładnie udekorowane ulubionymi
bakaliami, np.
orzechami włoskimi,
suszonymi daktylami, etc.