Wykonanie
Danie bardzo proste, sycące, dobre jako wegetariańskie danie główne, ale dla łasuchów może być tylko dodatkiem do
mięsa. Przyrządza się je bardzo szybko, można przechowywać w lodówce kilka dni. Ja osobiście lubię je, gdy mam ochotę na coś włoskiego, ale z
makaronem czy
mięsem nie jest mi po drodze.1 puszka
pomidorów1 puszka
cieciorki1
cebula2 ząbki
czosnkuszczypta suszonej
bazyliikilka listków świeżej
bazyliisólpieprz kolorowy-
cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy do momentu, kiedy się zeszkli- do zeszklonej
cebuli dodajemy
czosnek,
sól i suszoną
bazylię, smażymy 2-3 minuty i wlewamy
pomidory z puszki, puszkę po pomidorach napełniamy do połowy
wodą i również wlewamy na patelnię-
pomidory dusimy na patelni do momentu odparowania
wody- pod koniec wrzucamy
cieciorkę i świeżą
bazylię, podgrzewamy jeszcze 1-2 minuty- na koniec próbujemy i doprawiamy
solą i
pieprzem do smakuSmacznego:)