Wykonanie
Pin It
Bazylia na słodko to moje tegoroczne odkrycie sezonu !
Czemu ja na to nie wpadłam wcześniej ? To zaskakujące połączenie, czyli
bazylia i
cukier okazało się, jak dla mnie, rewelacyjne. Dziś na blogu kolejna propozycja słodkiej
bazylii, czyli domowe
lody bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać
lody bez użycia
jajek jest przepis tutaj.A poza tym znajdziecie u mnie też:
Bazyliowy sernik na zimno z
borówką amerykańskąBazyliową panna cotta z
poziomkamiLemoniadę
bazyliową IILemoniadę
bazyliowąSyrop bazyliowyCzas przygotowania: 60 minut + czas chłodzeniaSkładniki:3
żółtka150 ml
mleka200 ml kremówki100 g drobnego
cukru30 g świeżej
bazyliiWykonanie:Z łodyżek
bazylii odrywamy listki i wkładamy je do blendera, dodajemy
cukier i blendujemy.
Żółtka ucieramy z
cukrem bazyliowym na puszystą masę, dodajemy do nich
mleko i dokładnie mieszamy, aż
cukier się rozpuści.Osobno ubijamy na sztywno kremówkę, po czym łączymy ją z masą
żółtkowąZ zamrażarki wyjmujemy mrożącą się tam od 24 godzin misę do
lodów, uruchamiamy ją i powoli wlewamy masę.
Lody kręcimy przez 30-40 minut. Po tym czasie przekładamy je do plastikowego pojemnika, wkładamy do zamrażarki i mrozimy przez 4-5 godzin.Przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki, odkrywamy i zostawiamy przez 5 minut na blacie, aby nieco zmiękły.