Wykonanie
Pin It

Upał dziś straszny... Jeść się nie chce, nic się robić nie chce... Chce się tylko leżeć. Leżeć i pić. Dziś zapraszam na pyszną lemoniadę
imbirową.Orzeźwi i ochłodzi.Na blogu jest również: lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja), lemoniada truskawkowa i lemoniada z
rabarbaru .


Czas przygotowania: 20 minutProporcje na 1 litr
napojuSkładniki:3 łyżki
cukru trzcinowego1
cytrynastarta skórka z 1
cytryny4 cm kawałek
imbiru1 litr
wody mineralnejliście
mięty4 plasterki
cytrynyew. kostki
lodu
Wykonanie:
Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę.Do garnuszka wlewamy szklankę
wody, dodajemy
cukier i
imbir. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy, żeby
cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut.
Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z
cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą
wodą.
Imbir odcedzamy na sitku, a
wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki
mięty, plasterki
cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki.