ßßß
Upał dziś straszny... Jeść się nie chce, nic się robić nie chce... Chce się tylko leżeć. Leżeć i pić. Dziś zapraszam na pyszną lemoniadę imbirową.Orzeźwi i ochłodzi.Na blogu jest również: lemoniada miętowa, lemoniada, lemoniada miętowa (II wersja), lemoniada truskawkowa i lemoniada z rabarbaru .
Czas przygotowania: 20 minutProporcje na 1 litr napojuSkładniki:3 łyżki cukru trzcinowego1 cytrynastarta skórka z 1 cytryny4 cm kawałek imbiru1 litr wody mineralnejliście mięty4 plasterki cytrynyew. kostki lodu
Wykonanie:Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę.Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut.Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy. Wkładamy do lodówki.