ßßß
Podpatrzyłam u Ani, która prowadzi bardzo smakowity blog Kucharnia przepis na takie kulinarne cudo: panna cotta z bazylią i truskawkami. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego przygotowania tego deseru... Tym razem bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. I nie powiem nic więcej... musicie ją koniecznie zrobić !
Czas przygotowania: 4 godzinyProporcje dla 4 osóbSkładniki:440 ml śmietanki 30%2,5 łyżeczki żelatyny5 sporych gałązek bazylii1/4 filiżanki cukru1 szklanka poziomek1 łyżeczka cukru
Wykonanie:Listki bazylii siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną bazylię, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby śmietanka przeszła bazyliowym smakiem.Po tym czasie do śmietanki dodajemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie bazylię. Do śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej bazylii i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki..Poziomki miksujemy z cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem, ozdabiamy listkami bazylii i podajemy.