Wykonanie
Pin It

Podpatrzyłam u Ani, która prowadzi bardzo smakowity blog Kucharnia przepis na takie kulinarne cudo: panna cotta z
bazylią i
truskawkami. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do tego przygotowania tego deseru... Tym razem
bazylia tu użyta tak mnie zaciekawiła, że postanowiłam od razu zakasać rękawy. I nie
powiem nic więcej... musicie ją koniecznie zrobić !


Czas przygotowania: 4 godzinyProporcje dla 4 osóbSkładniki:440 ml
śmietanki 30%2,5 łyżeczki
żelatyny5 sporych gałązek
bazylii1/4 filiżanki
cukru1 szklanka poziomek1 łyżeczka
cukru
Wykonanie:Listki
bazylii siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy
śmietankę, dodajemy
cukier i drobno posiekaną
bazylię, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy
śmietankę do wrzenia, wyłączamy ogień i odstawiamy na 2-3 godziny, żeby
śmietanka przeszła
bazyliowym smakiem.Po tym czasie do
śmietanki dodajemy
żelatynę, delikatnie podgrzewamy, do momentu aż
żelatyna się rozpuści. Wszystko przecedzamy przez sitko, odciskając dokładnie
bazylię. Do
śmietanki dodajemy 2 łyżeczki posiekanej
bazylii i przelewamy do 4 foremek. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki..
Poziomki miksujemy z
cukrem. Przed podaniem moczymy foremki przez kilkanaście sekund we wrzątku i wykładamy deser na talerzyki. Polewamy musem, ozdabiamy listkami
bazylii i podajemy.